Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - GRANYENA DE SEGARRA (CATALUNYA)

(Referència: 8101)


Alçada del campanar 44.92
Descripció Altitud: 636 metres.
Església neoclàssica de fi del segle XVIII (al portal hi figura la data de 1786), acabada el 1804. Consta de tres naus de quatre trams coberts amb voltes bufades damunt arcs torals de mig punt; estan separades per robustos pilars cruciformes on descansen arcs formers de mig punt; té una cúpula baixa sobre petxines al tram proper a l'absis. La capçalera és recta, té un digne cancell i un cor als peus amb barana de fusta sobre un arc carpanell i una volta d'aresta. Una teulada a dos vessants cobreix totes les naus.
La portalada barroca en el frontis encarat a migdia s'obre amb un portal en arc rebaixat i amb pilastres decorades amb enramades i sobre pedestals adossats als brancals; un entaulament truncat forma com un doble capitell sobre del toscà de les pilastres; una fornícula buida al damunt està decorada a l'entorn per motllures curvilínies i volutes; una rosassa motllurada es troba a mitja alçada; tot queda coronat per un gran frontó triangular amb pinacles i boles al cim i als laterals així com als altres angles posteriors de la teulada; un òcul cruciforme queda obert al centre del timpà. Dues grans pilastres recorren la façana de dalt a baix; formen tres espais que es corresponen amb la separació interior en tres naus; també a les cantoneres es reprodueixen aquestes pilastres. Els seus murs són de pedra groguenca en carreus ben escairats al frontis i de maçoneria als laterals.
Dimensions: 28'31 x 7'44 x 14'12 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 18'72; la baixa cúpula arriba als 15'34.
Conserva dues piques beneiteres de pedra amb treballs en relleu, una adossada al mur, l'altra sobre un peu tornejat.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (7'65 x 7'65 m) i un de segon octagonal coronat amb una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als vuit angles; al seu damunt s'aixeca una torreta amb pinacle al seu centre i amb un penell al cim; tres motllures amb força ressalt es destaquen en el segon cos, una al seu inici i altres dues a sota i a sobre els finestrals. La cel·la queda oberta amb quatre finestrals d'arc de mig punt dovellats sobre senzilles impostes, un a cada cara alterna. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra groguenca.
Una escala que va de paret a paret sobre voltes amb graons d'obra i amb un ull central tancat per envans arriba fins a gairebé a l'alçada de la cel·la i, com a últim tram, n'hi ha una de ferro. Des de la cel·la, coberta amb una cúpula semiesfèrica de maó vist, fins al terrat s'hi va per una escala de mà de ferro inclinada des del centre fins a un angle on hi ha oberta una trapa; uns estrets graons de maó s'apuntalen en la cúpula fins arribar al terrat. Dues grans campanes pengen dels finestrals, una d'elles inútil a causa d'una esquerda oberta de dalt a baix de la boca. La cel·la té un diàmetre, d'ampit a ampit, de 6'10 metres. Els murs, a la part baixa, tenen un gruix de metre seixanta i, a la part alta, de metre vint, mesures observades en les obertures que es troben a diverses alçades.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a migjorn.
Alçada: 44'92 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-25954
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-07-2009)
 • 17 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana100579

 • GRANYENA DE SEGARRA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF