Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - BIOSCA (CATALUNYA)

(Referència: 8088)


Alçada del campanar 26.42
Descripció Altitud: 455 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1809 i el 1859; aquesta última data figura en la llinda del portal. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor i l'atri i un altre que fa de transsepte; els altres dos són molt curts; les naus estan separades de la central per pilars cruciformes amb capitell toscà repetit; al seu damunt descansen arcs formers de mig punt; totes les naus estan cobertes per voltes bufades sobre arcs torals de mig punt; el presbiteri és recte. El frontis té un portal rectangular amb pilastres jòniques estriades adossades als brancals, un modest entaulament amb la cornisa motllurada i un frontó circular motllurat amb el timpà nu; un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa motllurada de perfil corbat, convex al centre i còncau a les ales. El mur frontal presenta carreus grans mig picats disposats irregularment en la part baixa; des de mitja alçada es converteix en un mur de peces irregulars, matusseres i petites més o menys disposades en filades; a les cantoneres s'hi troben carreus mitjans ben escairats, tot en pedra de color marronós. Els murs laterals són de maçoneria amb carreus a les cantoneres; interiorment presenta els paraments pintats de blanc.
Dimensions: 22'30 x 6'91 x 12'17 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total és de 14'28 metres; el transsepte en fa 14'28 x 6'78 x 12'24 i la cúpula arriba als 12'85.
Campanar neoclàssic del segle XIX. Té un primer cos de planta quadrada (4'23 x 4'23 m); el segon té els caires aixamfranats i els paraments arrebossats i pintats de blanc amb aparença de carreus; té una motllura a l'altura del rellotge d'esfera visible en quatre costats. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes; té una motllura al seu damunt, una cornisa sinuosa i motllurada amb pinacles de bola als angles i, per coronament, una cúpula semiesfèrica amb creu de pedra al cim, la creu queda inclosa en el càlcul de l'alçada. Una escala típica catalana sobre voltes i arrapada als murs puja pel seu interior i permet accedir a la cel·la.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 26'42 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-25718
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2007)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2016


 • BIOSCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF