Inventari de Campanes

Santuari de la Salut - VALLFOGONA DE RIPOLLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8078)


Alçada del campanar 19.68
Descripció Altitud: 696 metres.
Església del segle XVII aixecada entre el 1689 i el 1701. Consta d'una nau coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt i dos passadissos laterals oberts entre les capelles; la separació amb la nau es fa per arcs formers de mig punt damunt pilars rectangulars; els murs exteriors estan arrebossats i pintats en color taronja; uns carreus de pedra fosca són visibles a les cantoneres. Té el frontis orientat a migdia amb el portal rectangular amb marc de carreus grans ben escairats; al damunt una fornícula amb una imatge rústica recent d'un artista local està folrada amb rajoles de València decorades amb temes geomètrics de tons blavosos; queda protegida per un gran dosser piramidal de cinc costats de rajoles vidriades; a mitja alçada una rosassa atrompetada acompanyada als laterals per sengles finestres rectangulars i, per coronament, una cornisa angular amb teules sobreposades. S'hi construí un cambril el 1825 per allotjar la imatge de la Mare de Déu de la Salut que es venerava en el santuari que precedí l'església actual.
Guarda, a l'altar major, una talla moderna del 1964 de l'escultor Carulla Serra; els murs interiors estan pintats i, entre altres, hi ha frescos i retaules del segle XIX i pintures neobizantines dels anys 80 del XX.
Campanar del 1884 aixecat al damunt de la nau molt proper als peus del temple. Té planta gairebé quadrada (2'40 x 2'05 m) i la cel·la amb finestres allargassades d'arc de mig punt, una a cada cara; està coronat per una cornisa i una teulada de quatre vessants; al centre d'ella s'hi aixeca una agulla piramidal amb una bola al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats en color ataronjat com els de tot l'edifici.
Situació: damunt els peus de la nau una mica escorat a l'angle sud-oest del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 19'68 metres.
Esveltesa: 8,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4373
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-09-2004)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • VALLFOGONA DE RIPOLLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF