Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol de Toses - TOSES (CATALUNYA)

(Referència: 8076)


Alçada del campanar 14.13
Descripció Altitud: 1444 metres.
Església romànica aixecada entre els segles XI i el XII, l'absis en aquest darrer. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada acompanyada de capelles laterals que formen un fals transsepte i capçada per un absis semicircular amb el parament format per carreus matussers menys en les filades superiors amb carreus grans i ben escairats; està cobert per una volta de quart d'esfera i una teulada de lloses en escata; té una cornisa amb una motllura de cavet al dessota. El portal, al mur de migdia, té marc rectangular; una finestra esqueixada amb arc de mig punt es troba lleugerament escorada a la dreta del portal sota mateix de la cornisa horitzontal. Els murs del temple, del segle XI, són de carreus petits, irregulars i matussers.
Dimensions: 15'50 x 3'90 x 5'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals (una d'elles ocupa la base del campanar) fa dotze metres.
Guarda dues piques, una de batejar amb el relleu d'una creu i una altra de beneitera d'uns 30 centímetres de diàmetre a la boca.
Campanar romànic del segle XI coetani del temple. Té planta rectangular (5'40 x 4'63 m) i està coronat per una minsa cornisa i una teulada de lloses de dues vessants. Els seus murs tenen una decoració d'arcs cecs sota la cel·la i els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres; els paraments són de carreus matussers disposats en filades més o menys regulars i de coloració marronosa barrejada, clara i zfosca, més petits a la part superior. La cel·la està oberta amb un ample finestral de punt rodó a cada cara on hi penja alguna campana; sota teulada, hi ha oberta una finestra petita d'arc de mig punt a cada costat, en ambdós casos emmarcades per petites dovelles i carreus. L'interior està buit, no té escala i, si cal pujar fins a la cel·la, es necessari fer-ho per l'exterior.
Situació: aixecat damunt l'extrem sud del transsepte a tocar de l'absis.
Alçada: 14'13 metres.
Esveltesa: 2,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4359
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • TOSES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2020
  Convertir a PDF