Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Vinyoles de Portavella - LES LLOSSES (CATALUNYA)

(Referència: 8069)


Alçada del campanar 12.07
Descripció Altitud: 1040 metres.
Església del segle XII molt modificada cap el 1703. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó, presbiteri recte, fals transsepte format per capelles laterals i una capçalera que mostra part de l'absis romànic semicircular carreuat irregularment, amb finestra esqueixada al centre i cornisa sobre mènsules, visible només la part central ocultada la resta per construccions modernes i amb el campanar aixecat al seu damunt. El frontis, amb un arrebossat emblanquinat en mal estat, està obert amb el portal atrompetat per tres arquivoltes dovellades de mig punt, encara de tradició romànica, un òcul atrompetat a mitja alçada i coronat per cornisa angular que es correspon amb la teulada de doble vessant que cobreix el temple. La resta dels seus murs mostren paraments de pedra vista marronosa amb tècnica de maçoneria, carrueada en part.
Dimensions: 14'40 x 3'50 x 6'10 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 9'70 metres.
Campanar merament funcional aixecat cap el 1705. Té planta rectangular (4'25 x 3'28 m) i està coronat per una coberta plana amb pinacles senzills als angles i al centre de cada costat. Els seus murs són de paredat amb carreus grans a cantoneres d'un color marronós. La cel·la ha estat bastida amb carreus matussers amb una motllura al dessota i amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; s'hi accedeix mitjançant una escala de cargol de pedra picada.
Situació: sobre l'antic absis romànic orientat al sud-est.
Alçada: 12'07 metres.
Esveltesa: 2,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-3939
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-07-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • LES LLOSSES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF