Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció de Maria - RIBES DE FRESER (CATALUNYA)

(Referència: 8063)
Alçada del campanar 25.18
Descripció Altitud: 912 metres.
Església neoromànica aixecada entre el 1945 i el 1965; té tres absis romànics conservats del segle XII decorats amb arcs cecs i lesenes; avui queden mig amagats per les construccions veïnes. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb una volta sobre quatre arcs torals apuntats i capçada per un presbiteri semicircular tancat per una capçalera recta i precedit d'un tram; al costat de llevant es troben els tres absis semicirculars que havien format part de l'antiga església romànica, avui convertits en capelles laterals.
El frontis al costat del migdia té el portal principal que sobresurt lleugerament del mur; és un portal atrompetat amb cinc arcades dovellades i en arc de mig punt coronades per un un ràfec sobre mènsules i amb una cornisa; a mitja alçada hi té una rosassa calada amb l'alfa i l'omega en baix relleu que la flanquegen; al damunt una finestra geminada i una cornisa en angle agut amb creu al cim. Un altre portal està obert al mur de ponent amb doble arquivolta dovellada i en arc de punt rodó que dóna pas a un atri lateral. Els seus murs tenen paraments de carreus de pedra grisa ben escairats, regulars i petits; aquest lateral de ponent presenta una cornisa sobre mènsules i pilastres que separen el mur en trams, un d'ells ocupat pel portal i els altres per finestres de punt rodó. Sobre la teulada de peces de pissarra negra ben tallades i en escata hi ha obertes unes llucanes angulars amb finestres de mig punt.
Dimensions: 29'52 x 13'27 x 12'58 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de l'atri lateral fins al de les capelles enfrontades de la banda de llevant fa 21 metres.
Arquitecte: Josep Danés i Torras (1891-1955) pel que fa a la restauració de 1945.
Guarda unes pintures murals que decoren l'absis.
Campanar neoclàssic auster del segle XVIII conservat en la nova construcció. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'92 x 5'25 m) coronat per una motllura; al seu damunt s'aixeca un segon cos vuitavat amb una cornisa i un terrat amb barana metàl·lica i pilars als angles; al damunt culmina amb una agulla piramidal vuitavada amb dues campanetes al cim dins d'una senzilla estructura metàl·lica no comptada a l'hora de calcular l'alçada. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura a l'arrencada dels arcs. Els seus murs són de paredat de pedra fosca amb carreus de pedra blanca a cantoneres. L'escala que puja fins a la cel·la és de fusta i va de paret a paret.
Situació: sobre l'ala dreta del temple en l'angle nord-est de la capçalera orientada a tramuntana.
Alçada: 25'18 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4140
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-09-2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • RIBES DE FRESER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF