Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - QUERALBS (CATALUNYA)

(Referència: 8062)

Alçada del campanar 18.32
Descripció Altitud: 1236 metres.
Església romànica del segle XII engrandida cap el 1606. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada avui arrebossada; està capçada per un absis semicircular sense decoració exterior i amb un mur de maçoneria i lloses mig picades; té un transsepte amb el terra a més alçada que el de la nau i obert en arcs formers de mig punt. El cor descansa en un arc rebaixat i una volta de canó. L'atri porticat romànic queda obert per sis arcs de punt rodó que descansen en cinc fines columnetes damunt un podi; els seus capitells figuratius bellament esculpits són atribuïts al mestre de Cabestany; tot el conjunt és obrat en marbre. Els murs del temple tenen paraments de lloses mig carreuades. La teulada de doble vessant és de lloses de pissarra negra de peces poc polides. El portal dovellat en arc de mig punt està obert al mur del migdia sota del porxo.
Dimensions: 23'16 x 6'60 x 8'08 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; el transsepte, calculat des del mateix nivell del terra de la nau en fa 14'11 x 4'73 x 4'68.
Guarda una imatge barroca del segle XVIII de la Mare de Déu del Roser de peu dret amb el Nen despullat assegut en el seu braç dretà.
Campanar rústic i tardà merament funcional. Té planta rectangular (6'60 x 4'40 m) i està bastit amb murs de paredat marronosos amb carreus blanquinosos a cantoneres. Queda coronat per una cornisa i una teulada piramidal de lloses amb creueta al cim. La cel·la està oberta amb dues finestres d'arc de punt rodó al cantó de migdia on hi pengen campanes i grans obertures rectangulars als altres costats. Té una escala exterior per la banda de tramuntana; podria haver estat una espadanya avui closa.
Situació: al damunt del braç nord del transsepte, tocant a l'absis situat a llevant; al braç sud hi figura una espadanya d'un ull sense campana.
Alçada: 18'32 metres.
Esveltesa: 2,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4093
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-09-2004)
 • GONZÀLEZ, Artur (03-09-2016)
 • 14 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-12-2017


 • QUERALBS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF