Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - PARDINES (CATALUNYA)

(Referència: 8060)

Alçada del campanar 21.14
Descripció Altitud: 1200 metres.
Església romànica refeta al segle XVIII. Consta d'una nau rectangular de quatre trams coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt. Té un cor amb barana de balustres de fusta que descansa en un arc carpanell. Una de les capelles laterals era l'antic presbiteri romànic semicircular que sobresurt del mur lateral de llevant; té un parament de carreus mitjans ben escairats i disposats en filades regulars; un fris de mènsules mig metre per sota d'una motllura senyala el nivell de la primitiva cornisa romànica ja que al damunt s'hi va aixecar al segle XIII una torre de defensa que ara fa funcions de campanar; té un sòcol de 0'48 m de gruix i de 1'30 d'alt.
El frontis actual orientat a migdia presenta un parament de carreus mitjans de pedra blanquinosa irregulars, ben escairats i disposats en filades; els murs laterals de la nau s'han aprofitat dels de l'antiga muralla del poble. S'hi veuen esquerdes tant en els murs com en la volta produïdes pels moviments sísmics freqüents en la zona i per la manca d'uns bons fonaments; té un portal rectangular classicitzant amb la llinda motllurada i pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als brancals; un arc de mig punt al seu damunt deixa un timpà nu, avui (2004) en mal estat. Una rosassa està situada força amunt sota de la cornisa angular.
Dimensions: 21'00 x 9'60 x 13'36 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total, des del fons de les capelles laterals, fa 16'90 metres.
Campanar aixecat damunt l'antic absis semicircular d'una primitiva església romànica segurament del segle XII aprofitant la torre de defensa que s'hi va construir cap al XIII. Té planta semicircular de radi 3'25 metres i un perímetre de 16'71. Els seus murs de carreus irregulars, ben alineats, de pedra blanquinosa en la part de la base romànica, tenen paraments de paredat marronós en el cos superior. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt amb marc de pedra blanca; un rellotge d'esfera es troba al centre a mitja alçada i una finestra de doble arcada en arc de mig punt a la part baixa romànica. Per pujar fins al capdamunt, primer cal fer-ho al cor per una escala d'obra amb graons de rajola i barana de fusta; des d'allí es passa a l'interior del campanar on hi ha una escala metàl·lica fins al pis del rellotge; se segueix per una de gat fins arribar a la cel·la. Tot plegat, inclòs el mateix temple, no es troba en massa bon estat.
Situació: al damunt de l'antic absis que avui forma part de l'ala lateral de llevant del temple.
Alçada: 21'14 metres.
Esveltesa: 3,5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 1203-MH-ZA
Identificador: RI-51-0006011
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-09-2004)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AJUNTAMENT DE PARDINESLlibre de l'Ajuntament1993
  6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • PARDINES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF