Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Cecília - MOLLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8057)


Alçada del campanar 24.28
Descripció Altitud: 1182 metres.
Església romànica de fi del segle XII. Consta d'una nau de quatre trams; un d'ells allargassat tocant a la capçalera fa de transsepte; està coberta amb una volta de canó apuntada sobre tres arcs torals apuntats que descansen sobre pilastres; una imposta sota la volta recorre tots els murs de la nau; està capçada per un absis semicircular de força alçada sense decoració exterior i amb una cornisa motllurada que descansa sobre mènsules; per l'interior, la finestra central està decorada amb belles columnetes, una a cada brancal; un fris dentat recorre la base de la semi-cúpula que cobreix l'absis; té també un transsepte curt que sobresurt escassament a l'exterior, i un cor als peus sobre un arc carpanell i una volta d'aresta; és d'època tardana. Els seus murs són de carreus de pedra blanquinosa, ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes.
Una bella portalada queda oberta al mur de migdia en un cos que sobresurt lleugerament; està decorat sota de la motllura horitzontal que fa de ràfec amb uns frisos de dents de serra i arcs cecs sobre petites mènsules figuratives; el portal rectangular està al fons de quatre arquivoltes de mig punt en degradació sobre impostes i d'antes; cobreixen la llinda i deixen un timpà nu; al seu davant hi ha algunes grades.
Dimensions: 30'18 x 9'50 x 13'38 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons del transsepte en fa dotze.
Campanar romànic amb una base del segle XI i quatre cossos superiors del XII. Té planta rectangular (6'00 x 5'10 m) amb murs de caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres. La base el forma un cos compacte; està coronat per un fris d'arquets cecs; per damunt de la teulada del temple s'hi obren finestres d'arc de mig punt a cada cara i a cada pis: una al primer, unes de geminades al segon i al tercer, i a l'últim, dos òculs; la coberta està formada per una minsa cornisa i una teulada baixa de quatre vessants restaurada recentment (2004). Els seus murs decorats amb frisos d'arcs cecs i dents de serra a cada pis tenen paraments de carreus matussers al cos baix i ben escairats, petits i ben alineats als cossos superiors.
Situació: adossat i recolzat en la façana lateral de tramuntana, en l'angle format per aquesta i l'escàs braç del transsepte nord, proper a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 24'28 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 155-MH
Identificador: RI-51-0004370
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2004)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2016


 • MOLLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-04-2020
  Convertir a PDF