Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - LA TORRE DE L'ESPANYOL (CATALUNYA)

(Referència: 8049)

Alçada del campanar 22.99
Descripció Altitud: 164 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1783 i el 1787. Consta de tres naus amb la capçalera recta. La principal està coberta amb una volta de llunetes dividida en trams per arcs torals de mig punt que descansen sobre pilars amb pilastres adossades de capitells corintis. Damunt els pilars els arcs formers de mig punt deixen pas a les naus laterals cobertes amb voltes d’aresta. El cor amb una elaborada barana de fusta descansa en un gran arc rebaixat.
El frontis té una magnífica portalada barroca de pedra marronosa amb un portal en arc de mig punt motllurat sobre impostes flanquejat per columnes sobre pedestals exemptes, una per banda, de capitell compost; està coronat per un entaulament amb una cornisa decorada amb un fris de petits denticles al dessota i, al damunt, per una fornícula amb una bella imatge del patró flanquejada per dues columnetes exemptes; l'entorn el forma una decoració abarrocada i en baix relleu a base, sobretot, d'elements florals amb corbes i contra-corbes típiques del rococó; el frontis acaba amb una rosassa motllurada a mitja alçada i amb un frontó recorregut per una cornisa motllurada convexa al centre i còncava a les ales. El seu mur frontal es troba arrebossat i emblanquinat mentre que els laterals de maçoneria tenen un arrebossat marronós en mal estat.
Campanar neoclàssic auster. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'10 x 5'10 m) de parets nues, i un de segon octagonal coronat per una cornisa, un tambor amb òculs circulars a cada cara i un terrat amb barana metàl·lica. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, alguna d'elles cega; en una altra s'hi troba l'esfera del rellotge; hi pengen campanes; una fina motllura es troba a la seva base, una altra a l'arrencada dels arcs i dues més separen el primer i el segon cos. Els seu murs estan arrebossats i pintats de blanc; a la part baixa del primer cos són visibles carreus marronosos a les cantoneres.
Situació: incorporat al temple, entre contraforts, al centre de l'ala lateral sud de la que en sobresurt mig metre.
Alçada: 22'99 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11620
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2002)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-03-2016


 • LA TORRE DE L'ESPANYOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF