Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - RIBA-ROJA D'EBRE (CATALUNYA)

(Referència: 8047)


Alçada del campanar 30.34
Descripció Altitud: 76 metres.
Església neoclàssica aixecada el 1789 i ben restaurada avui (2002). Consta de tres naus cobertes amb voltes de llunetes la central i d'aresta les laterals; estan separades per pilars de doble capitell i arcs formers de mig punt; les acompanyen capelles situades entre contraforts; té transsepte i cúpula al creuer sobre petxines decorades amb imatges dins un cimbori octagonal amb finestres a cada cara; ho corona un cupulí vuitavat també obert amb finestres rectangulars allargassades; tots dos queden recoberts amb teulades de rajola vidriada blava i careneres grogues. La nau central té quatre trams un d'ells amb el cor i un altre de central per un ample transsepte que fa que la planta del temple sigui de creu grega; està capçada per un presbiteri poligonal de cinc costats; el transsepte també té els braços capçats per un mur poligonal de cinc costats. El cor descansa en un arc de mig punt lleugerament rebaixat i damunt una volta de llunetes.
El frontis té una gran portalada barroca i una àmplia graderia d'accés al seu davant; el portal en arc de mig punt acanalat a l'intradós i sobre impostes mensuliformes està flanquejat per dues columnes corínties exemptes a cada banda i amb grotescos a la part baixa; reposen en pedestals inflats; una rica decoració a base de volutes i contra-volutes juntament amb sengles fornícules buides i amb peanyes queda a banda i banda; al damunt, un entaulament interromput per un timpà ricament decorat amb un baix relleu, una fornícula sense imatge (a punt, se'ns diu, de situar-n'hi una del patró), un òcul i la cornisa motllurada i destacada en curvatura convexa al centre i horitzontal a les ales. Tota la façana està recorreguda de dalt a baix per dues pilastres toscanes per banda de poc relleu; les de l'esquerra corresponen al cos de campanar; els murs tenen paraments de carreus grans i ben escairats de pedra lleugerament rosada.
Dimensions: 27'21 x 6'44 x 12'15 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 17'46 metres; el transsepte en mesura 25'42 x 6'39 x 12'15; la cúpula arriba als 19'92 i amb el cupulí als 23'50.
Arquitectes: mestre d'obres de Reus Josep Llagostera, i paletes Joan i Pere Foguet també de Reus.
Guarda belles imatges de talla de mida normal en l'altar major i en el fons de les capelles laterals; són obra d'un escultor local; en l'absidiola del fons de la nau lateral esquerra s'hi troba una pintura mural del 1972 del pintor de Riba-roja mateix Miquel Munter.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (6'43 x 6'43 m); un segon cos de caires arrodonits està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana de balustres; està recorregut de dalt a baix per pilastres cantoneres de poc relleu interrompudes per una motllura senzilla però destacada que, a mitja alçada, el divideix en dos; està decorat amb un joc de diverses volutes a cada angle en posició obliqua damunt d'una motllura composta i destacada al capdamunt del primer cos; un rellotge d'esfera del 1933 mostra la seva esfera a sota la finestra que dóna al frontis. La cel·la queda oberta amb quatres finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Per l'interior hi puja fins a la cel·la una escala típica catalana de pedra sobre voltes i arrapada als murs; l'escala segueix fins al terrat i hi accedeix a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la façana principal orientada a ponent.
Alçada: 30'34 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11571
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-09-2006)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-03-2016


 • RIBA-ROJA D'EBRE: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF