Inventari de Campanes

Parroquia de Sant Martí o Església Nova - GINESTAR (CATALUNYA)

(Referència: 8042)


Alçada del campanar 28.47
Descripció Altitud: 25 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor, un altre és el transsepte; queden cobertes amb voltes de llunetes la central i d'aresta les laterals; el transsepte té aixecat al creuer una cúpula sobre petxines aixoplugada en un cimbori octagonal amb finestres d'arc de mig punt a cada cara i un cupulí al damunt. Està capçada per un absis poligonal de cinc costats a la nau central i per dues absidioles poligonals a les laterals. El cor amb barana de fusta descansa sobre d'un arc carpanell. Té un cancell digne. Actualment (2004) l'edifici mostra moltes humitats.
El frontis té una portalada de pedra marronosa amb un portal en arc de mig punt amb l'intradós filetejat flanquejat amb una ornamentació a base de fines columnes corínties exemptes sobre pedestals, un entaulament sinuós i una fornícula amb imatge; una gran rosassa motllurada s'obre al damunt i ho corona un òcul calat sota la cornisa mixtilínia amb curvatura convexa al centre; una espadanya d'un ull amb campaneta s'aixeca al bell mig del frontis. Unes pilastres recorren el frontis de dalt a baix tot senyalant la divisió interna en tres naus; una motllura composta horitzontal en les laterals divideix en dues zones aquesta banda del frontis; el seu mur és a base de carreus groguencs ben escairats a la part central del frontis i de paredat pintat en to groguenc als laterals; unes volutes i contra volutes decoren les pilastres a mitja alçada; uns carreus mitjans reforcen les cantoneres.
Dimensions: 37'00 x 8'94 x 15'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 22'66 metres i la cúpula arriba als 28'15.
Campanar neoclàssic coetani del temple; ha quedat inacabat. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'60 x 6'80 m); el segon és de perímetre un pèl més reduït i està ornat amb pilastres incompletes sobre pedestals a les cantoneres. La cel·la queda oberta amb dues finestres amb marcs de maó com si fossin ulls d'espadanya, una a l'est i la segona al sud; no s'ha completat ni amb cornisa ni amb teulada; hi pengen campanes. Un rellotge d'esfera es troba entremig de dues pilastres al dessota de la finestra frontal. Els murs són de paredat i estan arrebossats i pintats com al frontis. Una escala de tres trams força diferents puja pel seu interior sobre voltes i arrapada als murs amb un ampli ull d'escala al centre; el primer tram és de maó sobre voltes d'època antiga, el segon de totxo i el tercer de ferro.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 28'47 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 1982
Identificador: IPA-11503
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-11-2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-03-2016


 • GINESTAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF