Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció de Maria - FLIX (CATALUNYA)

(Referència: 8040)
Alçada del campanar 21.39
Descripció Altitud: 48 metres.
Església romànico-gòtica avui modificada en la seva major part; al segle XVII, cap el 1628 segons consta a la volta gòtica de la seva sagristia, es va aixecar un nou temple a partir de la capçalera a mesura que s'anava enrunant l'anterior fins que, ja prop del frontis, es van acabar les possibilitats econòmiques i va quedar inacabat; l'actual frontis és posterior a la guerra civil del 1936; les obres van acabar-se el 1958. Consta d'una nau més endarrerida que la façana que no fa sinó incloure un tram més estret que la resta; en total la nau és de tres trams, un d'ells amb el cor, està coberta amb una volta ogival estrellada i capçada per un absis poligonal de cinc costats amb dues absidioles enfrontades de factura renaixentista. El cor al peus amb una barana amb decoracions metàl·liques descansa sobre el cancell i un primer tram. Unes capelles laterals obertes en arcs de mig punt estan separades pels contraforts interiors ornats amb semi-columnes adossades.
Al mur del frontis hi té oberta una portalada imitada del romànic amb un portal en arc de mig punt dovellat damunt fines impostes; està envoltat per dues arquivoltes en degradació, la més exterior bossellada, i per un guardapols; descansen en impostes estriades i mènsules respectivament; una finestra ogival biforada i amb l'arc calat està situada al seu damunt i, per coronament, una cornisa angular amb una creu de pedra al cim; les cantoneres estan una mica ressaltades. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra blanquinosa ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes.
Dimensions: 26'45 x 9'45 x 14'13 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 18'06 metres; el tram dels peus que correspon al cor és lleugerament més estret que la resta de la nau; fa 7'52 metres d'amplada.
Guarda un orgue al cor i dues piques beneiteres sobre un peu cilíndric amb base; hi figuren emblemes episcopals en record del bisbe Ricard Maria Carles de Tortosa que també ho fou de Barcelona a la segona meitat del segle XX.
Campanar purament funcional edificat al segle XX quan va caure l'espadanya primitiva. Té planta gairebé quadrada (4'35 x 4'45 m) amb les cantoneres en lleuger relleu i coronat per una cornisa motllurada i un teulada a quatre vents amb bola al cim. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat; hi pengen campanes. Una esfera horària es troba al seu dessota a la cara frontal en la qual hi té una finestra d'arc apuntat vidriada a mitja alçada i una porta d'accés també d'arc apuntat. Els seus murs són de carreus marronosos, grans, ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes. L'escala que puja fins al cor entra després a l'interior del campanar i arriba fins a la cel·la; és d'estil català sobre voltes, arrapada als murs i amb barana; deixa un ull d'escala al centre.
Situació: adossat al mur de migdia fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 21'39 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11483
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-10-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-03-2016


 • FLIX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF