Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Magdalena - PRADELL DE LA TEIXETA (CATALUNYA)

(Referència: 8029)

Alçada del campanar 30
Descripció Altitud: 465 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1774 i el 1776. Consta d'una nau de dos trams curts coberts per una volta de llunetes sobre un arc toral de mig punt, un d'ells amb el cor, i d'un transsepte de planta octagonal i que queda cobert per una gran cúpula de vuit costats dins d'un cimbori gairebé tan alt com el campanar; en ell hi ha obertes tres absidioles per banda i la cúpula semiesfèrica està reforçada per vuit nervis units al centre. La capçalera té un absis gairebé rectangular (el mur del fons fa una lleugera curvatura) i queda prolongat per un tram curt. El cor amb barana de futa descansa en un arc i una volta rebaixats.
Al frontis, amb dovelles i carreus de pedra blanca, té un portal en arc de mig punt emmarcat per pilastres d'escàs relleu decorades amb elements barrocs que també es troben en l'arc del portal; a mitja alçada hi ha oberta una rosassa motllurada i atrompetada i, al capdamunt, hi té un frontó triangular amb un petit òcul al centre del timpà. Els seus murs estan arrebossats i pintats en blanc groguenc i tenen carreus blancs ben escairats a cantoneres.
Dimensions: 27'84 x 6'56 x 12'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la cúpula arriba als 19'76 metres d'alçada; el transsepte en fa 18'49 x 10'72 x 12'50.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta rectangular (4'73 x 5'40 m.); el segon, on s'ubica la cel·la, sobresurt de l'edifici en forma vuitavada; està coronat per una cornisa i una torrella octagonal amb un petit òcul a cada cara i una teulada piramidal de vuit costats amb els careners destacats i una bola al cim. La cel·la té vuit finestres d'arc de mig punt, quatre de cegues i altres quatre obertes, alternades; hi penja alguna campana. Una esfera horària es troba a la cara frontal sota la senzilla motllura que tanca per baix la cel·la. Els seus murs de paredat estan arrebossats i pintats com el frontis.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 30'00 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11369
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-11-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-02-2016


 • PRADELL DE LA TEIXETA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF