Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Evangelista - PORRERA (CATALUNYA)

(Referència: 8028)


Alçada del campanar 29.84
Descripció Altitud: 316 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1763 i el 1771. Consta de tres naus, la major de cinc trams està coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt i les laterals amb voltes d'aresta; la capçalera recta inclou un presbiteri cobert per una semi-cúpula més un curt tram amb volta de canó; un dels trams és el transsepte amb una cúpula sobre petxines al creuer; recorre sota la volta de la nau major una cornisa senzilla i baixen del arcs torals sengles pilastres de capitell compost; tot l'interior està emblanquinat amb un modest toc grisenc. Uns arcs formers de mig punt sobre pilars rectangulars i de pilastres toscanes de capitell grisenc separen les naus; per sobre de les laterals s'hi obren finestres rectangulars que permeten una bona il·luminació interior. El cor amb balustrada de fusta descansa en un gran arc de mig punt rebaixat i en una volta de llunetes.
Al frontis completament llis i auster, avui arrebossat, hi ha una portalada classicitzant en pedra blanquinosa; el portal en arc de mig punt sobre modestes impostes i amb l'intradós filetejat està flanquejat per pilastres toscanes sobre pedestals, tres per banda, recobert per un entaulament i una bonica fornícula amb imatge decorada a l'entorn amb un petit frontó triangular, pilastres i pinacles adossats al mur. A mitja alçada del frontis hi ha obert un òcul motllurat i, per coronament, hi té un frontó triangular amb un petit òcul al centre del timpà. Els murs, amb carreus groguencs a les cantoneres, estan arrebossats i pintats d'un blanc grisenc.
Dimensions: 36'83 x 8'61 x 14'98 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el total de l'amplada de les tres naus arriba als 18'80 metres; la cúpula als 20'60.
Arquitectes: els mestres d'obres de Reus Joan Oliver i el seu fill.
Campanar neoclàssic coetani del temple i refet el 1833. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'45 x 5'45 m); el segon és vuitavat irregular; està dividit en tres parts per sengles motllures bossellades entre les quals sobresurten unes pilastres toscanes cantoneres; està coronat per una cornisa i un terrat amb barana metàl·lica. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt amb guardapols, una a cada cara alterna; al dessota de la finestra frontal hi figura l'esfera d'un rellotge; sobre la cel·la hi ha un últim curt pis amb un òcul petit a cada cara i al damunt un terrat amb barana metàl·lica i una torrella de planta quadrada amb una finestreta d'arc de mig punt en cadascuna de les seves cares.
Entrant al temple, en l'àmbit del cancell, per l'esquerra s'accedeix al cos del campanar; hi puja una escala ampla amb graons de maó sobre voltes catalanes, arrapada a les parets i amb l'ull central tancat per envans. A la cel·la hi ha dues campanes, una de gran i l'altra mitjana.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis.
Alçada: 29'84 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11344
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2012)
 • 7 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-02-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)5072
  Cel·la de campanesCampana (2)VILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO1950ca100379

 • PORRERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF