Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - EL LLOAR (CATALUNYA)

(Referència: 8021)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 219 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1777 i el 1779. Consta de tres naus de quatre trams (un amb el cor i un altre que és el transsepte), una cúpula semiesfèrica sobre petxines dins un cimbori vuitavat en el creuer i una capçalera formada per un absis poligonal de cinc costats desiguals. La nau major està coberta amb una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt. Les laterals, cobertes amb voltes d'aresta, estan separades de la central per arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats amb pilastres adossades que sostenen una doble imposta classicitzant sota de la volta de la nau major. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un gran arc de mig punt rebaixat. Tot l'interior està pintat de blanc menys els arcs torals i els que sostenen la cúpula que ho estan d'un color vermellós intens; la pilastres són de carreus de pedra marronosa clara. Els seus murs exteriors tenen paraments de maçoneria amb carreus a cantoneres d'un material fosc. El frontis té una portalada de pedra blanca amb el portal en arc de mig punt, unes pilastres adossades als brancals, guardapols semicircular i una fornícula amb imatge arcaïtzant del patró del 1947.
Dimensions: 24'99 x 6'30 x 10'89 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total incloses les naus laterals arriba als 14'01 metres i la cúpula als 15'35.
Arquitecte: Miquel Monter.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un cos de planta rectangular (4'60 x 3'60 m) completat per un d'octagonal coronat per una cornisa i un terrat amb barana d'obra; el primer està bastit amb murs de paredat amb cantoneres en relleu de carreus; el cos vuitavat té els paraments de maó vist i pilastres a cantoneres. La cel·la té finestres d'arc de mig punt obertes i cegues, alternades; unes motllures senyalen els diversos cossos; una esfera horària es troba a la cara frontal sota mateix de la cel·la.
Una escala de graons de pedra artificial digna puja pel seu interior fins al cor; ho fa sobre voltes catalanes, de paret a paret, amb una barana d'obra enguixada i deixa un ull central; des del cor es fa més estreta i amb graons de maó. La cel·la té dues campanes, una de gran i una de petita; un sostre d'obra sobre biguetes deixa una petita trapa per accedir al terrat però sense cap escala que hi condueixi.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11245
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2012)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-02-2016


 • EL LLOAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF