Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - GRATALLOPS (CATALUNYA)

(Referència: 8019)


Alçada del campanar 34.69
Descripció Altitud: 325 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus, transsepte, cimbori al creuer amb un cupulí vuitavat obert amb finestretes rectangulars a cada cara, cancell, cor i capçalera poligonal de cinc costats. La nau major de cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte, està coberta per voltes de llunetes sobre cinc arc torals de mig punt. El frontis té un portal de pedra blanca en arc de mig punt motllurat sobre senzilles impostes; unes pilastres toscanes sobre pedestals el flanquegen; té entaulament i una fornícula amb imatge emmarcada per un petit frontó triangular i dues pilastres als muntants; la decoren, igual com el portal, uns elements a base d'espirals a banda i banda; un òcul es troba a mitja alçada i, al centre, el corona un frontó triangular amb un petit òcul en el timpà i una senzilla cornisa als laterals en suau arc còncau. Els seus murs són de maçoneria d'un material marronós amb carreus de pedra blanca a les cantoneres
Dimensions: 37'54 x 8'31 x 13'41 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 18'14 metres i la cúpula arriba als 18 i amb el cupulí als 22'15.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'40 x 5'80 m) bastit, com el frontis, amb peces petites mig picades de color marronós; el segon cos de caires aixamfranats, gairebé vuitavat, està bastit amb maó vist; el recorren dues bandes verticals d'escàs relleu a cada costat i unes motllures el decoren a mitja alçada i a sota dels quatre finestrals d'arc de mig punt de la cel·la; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa i un terrat amb barana d'obra; al seu damunt hi ha un cos quadrat, de poca alçada, d'un material rogenc que desdiu i no lliga amb l'estil clàssic del cloquer. Una esfera horària es troba a la cara frontal entre motllures.
Per l'interior hi puja una escala de graons de maó amb barana d'obra enguixada, sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central. La cel·la coberta amb un sostre sobre biguetes té una petita trapa per accedir al terrat.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 34'69 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11222
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2012)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-02-2016


 • GRATALLOPS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF