Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - CABACÉS (CATALUNYA)

(Referència: 8015)


Alçada del campanar 22.61
Descripció Altitud: 357 metres.
Església en part en estil gòtic i en part renaixentista, tots dos estils ja tardans, fou aixecada cap al segle XVIII i recentment ha estat refeta. La part central de la façana principal guarda el parament antic de carreus matussers però té els laterals arrebossats en blanc i el portal nou rectangular amb els brancals en pedra blanca. Sobre d'ell, a mig aire, una estreta finestra d'arc de mig punt. Consta d'una nau renaixentista coberta amb una volta de canó amb el presbiteri i l'absis gòtics i amb tres capelles laterals; té un cor als peus.
Guarda un fragment del retaule gòtic de Santa Maria de l'escola de Lluís Borrassà atribuïda a un artista conegut com el mestre de Cabacés; en algunes capelles laterals hi ha pintures de Miquel Montagud (1897-1984).
Campanar del Renaixement tardà de cap el 1603, data que figura en el fris sota cornisa, refet recentment (2002). Té planta rectangular (4'25 x 3'70 m) i està coronat per una cornisa motllurada sobre mènsules i pinacles als angles i una teulada a quatre vessants de perfil sinuós. Els seus murs estan arrebossats i emblanquinats amb carreus groguencs visibles a les cantoneres. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt al frontis i una a les cares laterals; hi pengen campanes; té una motllura a l'arrencada dels arcs. La resta de les seves façanes, llevat de l'esfera d'un rellotge sota la finestra lateral nord, presenta la més absoluta nuesa, excessiva donada l'alçada notable del campanar.
Situació: adossat al mur lateral nord fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 22'61 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-11112
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-05-2002)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-02-2016


 • CABACÉS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF