Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç d'Albarca - CORNUDELLA DE MONTSANT (CATALUNYA)

(Referència: 8012)


Alçada del campanar 16.43
Descripció Altitud: 815 metres.
Església romànica del segle XII molt modificada al segle XVII (a partir del 1612) en estil Renaixement tardà i barroc a les capelles laterals. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó damunt una imposta que recorre la seva base, cancell i cor; està capçada per un absis semicircular romànic amb un parament de grans carreus irregulars, matussers i ben alineats, sobrealçat en el moment de l'ampliació amb un parament de paredat barroer; al segle XVII s'hi van afegir dues capelles laterals per banda i es va sobrealçar la nau. La façana principal té un portal clàssic rectangular amb un marc motllurat, entaulament i frontó triangular de gran relleu damunt dues mènsules i amb el timpà nu; una motllura plana horitzontal va de banda a banda del frontis, prosseguida també en el campanar, que el divideix en dues zones; la situada sobre el frontó té un gran òcul motllurat sota la cornisa angular. El mur d'aquest frontis, clarament renaixentista, és aixecat amb grans carreus ben escairats, encoixinats a les cantoneres; les façanes laterals són de maçoneria de pedra groguenca.
Dimensions: 18'90 x 6'00 x 8'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa dotze metres.
Campanar renaixentista-barroc aixecat al segle XVII; conserva restes als baixos de l'obra antiga del romànic. Té planta gairebé quadrada (4'50 x 4'90 m) i està coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal de teules aràbigues rogenques amb els careners destacats i un petit pinacle al cim. Els seus murs són de carreus amb cantoneres encoixinades en el primer cos per la banda frontal i de maçoneria pels laterals. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues al frontis i una a cada cara de l'est i de l'oest; hi pengen dues campanes; té una motllura a la seva base. Els seus paraments són de carreus ben escairats al frontis i de maçoneria a les altres cares.
Situació: adossat al mur lateral de llevant fent angle al sud-est amb el frontis orientat a migdia del que destaca lleugerament.
Alçada: 16'43 metres.
Esveltesa: 3,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-373
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-02-2016


 • CORNUDELLA DE MONTSANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF