Inventari de Campanes

Parròquia de la Degollació de Sant Joan Baptista - EL POAL (CATALUNYA)

(Referència: 8007)


Alçada del campanar 24.64
Descripció Altitud: 216 metres.
Església aixecada entre el 1743 i el 1776. Consta d'una gran nau de cinc trams il·luminada per òculs superiors calats i coberta amb una volta de canó moderna sobre quatre arcs torals; l'acompanyen dos passadissos laterals; la seva capçalera és recta. El cor descansa sobre la nau lateral damunt l'arcada de l'entrada, també lateral. La primitiva església neoclàssica, massa petita, fou ampliada en angle recte el 1950 i per això la primitiva portalada ara queda situada a la façana lateral en un cos que sobresurt i que inclou el cancell; es tracta d'una portalada neoclàssica amb un portal en arc rebaixat amb pilastres toscanes sobre pedestals adossades als muntants; tot queda englobat per una senzilla motllura arquejada; sota la cornisa superior hi ha oberta una finestra rectangular d'arc rebaixat.
Dimensions: 28'15 x 11'54 x 13'06 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de la capella del Santíssim oberta a l'esquerra en fa 20'15.
Arquitectes: mestre d'obres Magí Borràs (1717-1761); pel que fa al campanar, Francesc Albareda II; l'arquitecte que va fer la nova nau capgirada cap els anys 40 del segle XX fou Miquel Ardèvol; pel que fa a la restauració entre el 1950 i el 1953 anà a càrrec de Josep Danés i Torras.
Campanar neoclàssic del 1790. Té un primer cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m) capçat per una motllura; el segon és octagonal irregular dividit en dos per una motllura fina; en el primer hi figura l'esfera d'un rellotge a la cara nord; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i vuit pinacles de bola als angles. La cel·la que ocupa el segon queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat altern, amb el marc ressaltat i una motllura a l'arrencada de l'arc; hi pengen dues campanes. A la base hi té un sòcol que sobresurt uns 30 centímetres. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra marronosa ben escairats i alineats.
S'entra al campanar per una porta oberta en el cancell; té una escala de graons de pedra, arrapada als murs i amb una barana de ferro; deixa un ull central. A la part superior octagonal es fa més estreta i deixa lloc per l'estança de la maquinària del rellotge. La cel·la té tres campanes grans i un sostre de bigues de formigó; una escala de gat permet accedir al terrat a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple al centre de la façana lateral nord, al costat del cos del cancell.
Alçada: 24'64 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14854
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-04-2012)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  GÓMEZ, J.Comencen la reparació del campanar del Poal2017
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • EL POAL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF