Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - EL PALAU D'ANGLESOLA (CATALUNYA)

(Referència: 8006)


Alçada del campanar 30.15
Descripció Altitud: 235 metres.
Església neoclàssica de finals del segle XVIII aixecada entre el 1798 i el 1807. Consta de tres naus, la central de quatre trams; totes tres queden coberta amb voltes bufades; descansen en arcs torals de mig punt sobre pilars octagonals de carreus grans ben escairats amb l'exterior a mig picar; té la capçalera recta i el presbiteri està cobert per una volta de canó amb llunetes; el tram proper a l'altar és el transsepte; en el creuer s'hi aixeca una cúpula baixa de petxines. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en una biga horitzontal recolzada en robustes mènsules.
El frontis té una portalada barroca amb el portal en arc de mig punt dovellat damunt senzilles impostes flanquejat per columnes de capitell compost exemptes i sobre pedestals, dues a cada banda; sostenen un entaulament fragmentat sobre el qual apareixen dos pinacles de bola recoberts amb una mena de perruca de gallons, una fornícula sense imatge en un timpà recobert per un guardapols semicircular; a mitja alçada, un gran òcul motllurat i, per coronament, un frontó triangular al centre damunt un mur que enllaça amb la motllura horitzontal per sengles arcs còncaus. Els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats al frontis i de paredat arrebossat amb carreus a les cantoneres a les laterals.
Dimensions: 25'50 x 7'00 x 12'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 20'50 metres; la cúpula arriba als 13'75.
Arquitectes: els mestres d'obres d'Os de Balalguer Francesc Albareda pare i fill.
Guarda una pica baptismal renaixentista semi-ovoide damunt un peu cilíndric; està decorada amb relleus a tot el voltant del vas a base de gallons i amb un escut heràldic sostingut per dos angelets (putti), i un fris sota la boca a base de triangles i boles; també són antigues dues petites piques beneiteres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un alt cos de planta quadrada (5'17 x 5'13 m) seguit d'un de segon vuitavat dividit per una senzilla motllura en dos; en el primer d'ells llueix l'esfera d'un rellotge al cantó de ponent; el segon, on s'ubica la cel·la, està coronat per una cornisa motllurada, per una torrella octagonal amb finestres d'arc rebaixat, una a cada cara alterna, i per una agulla piramidal. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt dovellat amb peces petites damunt impostes, una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes grans. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa.
L'escala que puja fins a la cel·la és ampla fins al cor; té graons de pedra picada arrapats als murs i deixa un ampli ull central quadrat tancat per envans; després del cor es fa més estreta.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 30'15 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14834
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-04-2012)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2013)
 • 20 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • EL PALAU D'ANGLESOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF