Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - MIRALCAMP (CATALUNYA)

(Referència: 8005)


Alçada del campanar 22.25
Descripció Altitud: 287 metres.
Església aixecada en el lloc on anteriorment hi havia el castell; se'n van aprofitar moltes de les seves pedres. Va ser construïda entre els segles XVI i XVII, primer de reduïdes dimensions; es va ampliar avançant el frontis i cobrint la nau amb una volta de creueria estrellada amb arcs torals de mig punt que descansen en mènsules motllurades. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells és un ampli transsepte; hi ha obertes dues capelles per banda, una d'elles, la primera a l'esquerra, coberta amb una cúpula sobre petxines. En el creuer hi ha un alt cimbori octagonal amb finestres de mig punt en cares alternes; també la nau queda molt ben il·luminada per òculs situats en punts alts, un a cada tram i a cada cara. L'absis és poligonal de cinc costats. Als peus hi ha un cor amb balustrada de fusta; descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes. Els murs estan emblanquinats per dins; per fora mostren paraments de carreus de pedra marronosa clara de mides mitjanes i grans; de pedra vista en tots ells menys al laterals del nord i migdia que estan arrebossats i emblanquinats.
El frontis de cap a finals del segle XVI està orientat a llevant; té un portal rectangular d'estil renaixentista amb el marc filetejat; queda flanquejat per dues fines columnes estriades damunt pedestals ornats amb escuts; sostenen un entaulament i un frontó triangular amb el timpà ornat amb una petxina i un cor en flames; els tres costats presenten frisos dentats. A mitja alçada hi ha un gran òcul atrompetat amb tres motllures internes; queda coronat per una bonica balustrada que tanca un passadís de comunicació entre el campanar a la dreta i una torre a l'esquerra. Una bonica graderia es troba davant del portal per salvar el desnivell entre l'entrada i la placeta del davant.
Dimensions: 39'50 x 8'76 x 12'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 19'92 x 8'74 x 12'12 i el cimbori arriba als 20'36 metres.
Campanar de torre integrat en la façana que sobresurt escassament d'ella. Té planta rectangular (2'20 x 3'71 m) i no té altre element que destaqui que un curt matxó en posició obliqua just en el nivell inferior en el seu angle nord-est. La cel·la té tres finestres en arc de mig punt, dues al frontis i la tercera en la banda nord; hi pengen dues campanes mitjanes a la cara frontal; tenen baranes de balustres de pedra. Els seus murs són de pedra vista com la resta del temple, amb carreus mitjans disposats en filades força regulars.
L'escala que es troba entrant al temple a l'esquerra puja per un cilindre d'obra amb graons amples fins al cor i estrets en endavant.
Situació: en l'angle nord-est del frontis.
Alçada: 22'25 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14797
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2013)
 • 16 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • MIRALCAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF