Inventari de Campanes

Parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció - BELLVÍS (CATALUNYA)

(Referència: 8004)


Alçada del campanar 38.15
Descripció Altitud: 206 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1804 i el 1851. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells hi té el cor i un altre és el transsepte; estan cobertes amb voltes bufades sobre arcs torals de mig punt; té cancell, cor i capçalera recta; les naus estan separades per arcs formers de mig punt que descansen en esvelts pilars quadrats de doble capitell, el primer jònic i el segon toscà. El cor reposa en un arc carpanell i una volta de llunetes. Un cambril amb la imatge de la Mare de Déu de les Sogues està situat darrere l'altar major; és resultat d'una ampliació del temple el 1865 per encabir-lo. El mur del frontis ha estat bastit amb grans carreus ben escairats de pedra blanca d'Arbeca; els murs laterals són de maçoneria de grans peces, sobretot als baixos.
Al frontis hi figura la data de 1844 en un portal rectangular flanquejat per dues columnes toscanes sobre pedestals exemptes per banda, un arquitrau llis amb cornisa i una fornícula circular amb imatge; té un gran òcul a mitja alçada i una cornisa horitzontal sobre mènsules. Quatre grans pilastres toscanes recorren tota la façana de dalt a baix i la divideixen en tres zones que es corresponen amb les de les naus; dues d'elles al centre a banda i banda del portal i les altres a les cantoneres; a cadascuna de les dues zones laterals hi ha oberta una finestra rectangular a mitja alçada.
L'obra d'aquesta església, d'estil neoclàssic pur, fou possible gràcies a la col·laboració del poble que es va desviure per aportar material i sufragar l'alt cost de la construcció.
Dimensions: 38'30 x 8'67 x 15'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 20'70 metres, el transsepte en fa 23'02 x 8'75 de llargada i amplada i la cúpula bufada del creuer arriba a l'alçada de 16'85 metres.
Arquitectes: Pedro Calzada, Josep Oriol Mestres de Barcelona, i el mestre d'obres Antoni Munné, de Tàrrega.
Guarda una imatge d'alabastre policromat de la Mare de Déu de peu dret amb el Nen sobre el braç esquerre; fa uns 22'50 centímetres d'alt; es tracta d'una figura d'estil renaixement que, si no fos autèntica, seria una reproducció de la imatge original; porta el nom de Mare de Déu de les Sogues i és objecte d'una especial devoció entre la feligresia i en general per a la gent lleidatana.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta rectangular (5'25 x 5'75 m.). Està coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal escapçada; el formen tres cossos, un de primer alt i compacte que acaba en una motllura composta que és la prolongació de la cornisa del frontis en la cara respectiva, un de segon amb l'esfera horària amb les cantoneres arrodonides; i un de tercer on s'hi ubica la cel·la amb els caires aixamfranats i finestres d'arc de mig punt amb baranes de carreus, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus ben escairats.
Per l'interior una escala d'estil català sobre voltes i arrapada als murs amb barana metàl·lica arriba fins a l'alçada del cor i des d'allí fins a la cel·la hi puja una escala de cargol de pedra picada dins d'un cilindre adossat al mur de tramuntana.
Ha crescut una figuera a la part alta d'aquest campanar i això fa que es pugui alterar i a la llarga, si no s'hi posa remei aviat, alguns elements de la pedra que es veuran remoguts per les arrels de la figuera es puguin precipitar al buit amb perill per a la gent.
Situació: damunt l'ala dreta del temple, fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 38'15 metres.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14729
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-11-2006)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • BELLVÍS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF