Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Vilert - ESPONELLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8001)

Alçada del campanar 20.11
Descripció Altitud: 120 metres.
Església romànica dels segles XI-XII sobrealçada i ampliada ja al XIII i principalment al XVI. Consta d'una nau romànica coberta amb una volta de canó i de dos absis semicirculars: el central i un de més petit que correspondria a una possible nau a tramuntana, la segona, avui compartimentada en capelles; s'hi van obrir capelles laterals tardanament a la banda de migdia que es comuniquen i formen com una tercera nau. El frontis del segle XVI té un portal rectangular classicitzant amb pilastres toscanes als brancals i un gran arc de mig punt amb grans dovelles que ho emmarca al damunt; a la seva llinda hi figura la data de 1617. Els seus murs romànics tenen carreus petits i matussers.
Dimensions: 17'00 x 3'50 x 7'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11'50 metres.
Campanar romànic del segle XIII bastit amb carreus mitjans ben escairats. Té planta quadrada (5'26 x 5'26 m); el pis superior del segle XVIII on s'hi ubica la cel·la fou bastit amb carreus irregulars i grossers. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana amb el passamà sobre petits pilars i esquifits balustres; al damunt d'aquest terrat s'aixeca una agulla piramidal de pedra. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues encarades a ponent i una a les altres cares. Té una escala exterior de pedra sense barana perpendicular en part i adossada la resta al mur del migdia que arriba només fins a un primer pis.
Situació: sobre de la nau del migdia, proper a l'absis, damunt mateix de la capella oberta en aquest lloc.
Alçada: 20'11 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15200
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • ESPONELLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF