Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Vilamarí - VILADEMULS (CATALUNYA)

(Referència: 7999)


Alçada del campanar 23.14
Descripció Altitud: 110 metres.
Església romànica de finals del segle XII modificada cap el 1689 i al llarg del segle XVIII. Consta d'una nau de tres trams amb voltes d'aresta acompanyada per alguna capella lateral coberta amb volta de llunetes. Ha estat sobrealçada a partir de l'antiga romànica i conserva encara a la capçalera el primitiu absis semicircular romànic amb murs interiors pintats de blanc; té un petit atri i un cor al damunt en el primer tram. Els murs de l'exterior estan carreuats a la part baixa i són de paredat en l'alta de quan es va sobrealçar. Conserva de l'antic edifici romànic una portada al mur del migdia avui tapiada de la que només és visible el guardapols decorat amb boles en relleu, tres de les quals hi tenen figures. Per sobre es veu, encara, una motllura horitzontal, terme del mur romànic; al seu damunt es va aixecar el mur amb paredat a partir del segle XVII. Al frontis hi té el portal rectangular emmarcat amb peces escairades de pedra blanca; a la llinda hi figura la data de 1787; al seu damunt hi ha una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu i, a mitja alçada, un òcul atrompetat i motllurat també de pedra blanca; està coronat per una cornisa angular. S'ha restaurat per l'exterior el 2000.
Dimensions: 17'90 x 6'70 x 12'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total dels del fons de les capelles laterals fa 16'80 metres.
Campanar de base romànica i neoclàssic auster en la seva part alta. Té planta quadrada (4'54 x 4'54 m) i està capçat per una senzilla cornisa i una agulla piramidal de pedra. La base, fins a uns dos terços de l'alçada, presenta els murs carreuats del romànic i té per cada cara una finestra d'arc de mig punt (la del nord està paredada) i una espitllera en la part baixa. Per damunt s'hi troba la cel·la amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada costat.
Situació: angle sud oriental, adossat al mur del migdia prop de l'absis.
Alçada: 23'14 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15420
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • VILADEMULS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF