Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - SERINYÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7993)

Alçada del campanar 16.24
Descripció Altitud: 188 metres.
Església romànica del segle XII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada reforçada per un arc toral proper a la capçalera; aquesta està formada per un absis semicircular amb el parament de carreus decorat sota la cornisa motllurada amb frisos d'arcuacions cegues sobre mènsules i de dents de serra. Una motllura exterior, horitzontal, recorre els murs a un metre sota la cornisa; al frontis, aquesta motllura, s'eleva sobre la finestra fent angle i amb mènsules que la sostenen sobre la part alta del mur frontal que es troba lleugerament enrere. El seus murs tenen paraments de grans carreus ben escairats disposats en filades regulars a excepció feta de la zona sobrealçada en els murs laterals que són de paredat. A la part baixa dels murs exteriors, un sòcol sobresurt uns centímetres a tot el perímetre. El frontis té una portalada dovellada en arc de mig punt amb quatre arquivoltes en degradació i amb el timpà nu sobre una mateixa imposta; la llinda del portal rectangular descansa en mènsules. La finestra atrompetada situada sobre la portalada també esta constituïda per arquivoltes en arc de mig punt dins l'enquadrament lleugerament enfonsat citat abans.
Dimensions: 25'00 x 7'00 x 9'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les poc profundes capelles laterals obertes en el gruix dels murs en èpoques posteriors al romànic fa 9'50 metres.
Campanar romànic en el seu primer cos i d'una etapa posterior el coronament Té planta gairebé quadrada (5'25 x 5'70 m) i està capçat per una teulada piramidal baixa que projecta una cornisa destacada sobre pilars als quatre angles i sobre petits pilars amb braç de creu al centre de cada costat. Al pis inferior hi ha obertes dues finestres d'arc de mig punt a cada cara. Els seus murs són de carreus ben escairats. Una escala exterior, adossada al mur de migdia i sobre cartel·les, porta a la base de la cel·la que de fet és l'únic element que constitueix el campanar.
Situació: sobre mateix del centre dels peus de la nau; és com la prolongació del frontis orientat a ponent.
Alçada: 16'24 metres.
Esveltesa: 2,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15353
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  FERREIRA RODRIGUES, GuilhermeCampanadas que resuenan en tierras catalanas2019
  1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • SERINYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-04-2020
  Convertir a PDF