Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Guialbes - VILADEMULS (CATALUNYA)

(Referència: 7987)

Alçada del campanar 24.15
Descripció Altitud: 200 metres.
Església romànica del segle XIII. Consta d'una nau de planta rectangular ampliada amb capelles laterals i sobrealçada en èpoques posteriors, potser cap al segle XVI; al XVIII s'hi van obrir dues sagristies, una a cada banda del presbiteri. La nau queda coberta amb una volta de canó apuntada. Té el portal dovellat en arc de mig punt obert al mur de migdia proper al mur de ponent al dessota d'una galeria que li fa de porxo a base d'una arcada en arc rebaixat; els murs presenten paraments de carreus petits, matussers, disposats en filades força regulars. Al damunt de la volta, en temps renaixentistes, s'hi va aixecar una construcció segurament defensiva i que encara s'hi troba desfigurant el perfil del temple.
Dimensions: 15'00 x 6'40 metres de llargada i amplada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11'40 metres.
Campanar merament funcional amb un primer alt cos romànic i prosseguit cap a l'època moderna per la construcció d'una cel·la amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara, i amb murs carreuats de peces poc polides a diferència del sector romànic que els té ben polits. Té planta quadrada (4'35 x 4'35 m) i està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i amb merlets esglaonats; al damunt de la coberta s'hi aixeca una agulla piramidal d'obra. Els murs, sense altra element que unes petites finestres rectangulars a la banda de ponent, mostren una gran nuesa que li donen l'aire de pobresa constructiva i d'obra massissa
Situació: adossat a l'angle sud-oest del temple recolzant-se damunt dels murs que formen aquesta cantonada de la que en sobresurt totalment per les dues cares.
Alçada: 24'15 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15398
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • VILADEMULS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-04-2020
  Convertir a PDF