Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià de Pujarnol - PORQUERES (CATALUNYA)

(Referència: 7984)


Alçada del campanar 11.15
Descripció Altitud: 200 metres.
Església romànica del segle XIII amb restes del XII; fou modificada al XVIII. Consta d'una nau rectangular lleugerament trapezial coberta amb una volta un pèl apuntada capçada per un absis semicircular de la mateixa amplada que la nau bastit amb carreus mitjans força ben picats; té clares mostres d'haver estat sobrealçada ja que a tots els murs s'hi veu una motllura horitzontal, antic límit de l'alçada de la nau, amb un parament superior de pedres en desordre. El frontis encarat a ponent té una portalada dovellada en arc de mig punt de peces grans, un òcul atrompetat a mitja alçada i una cornisa angular interrompuda al centre per la torre del campanar; la teulada de dos vessants cobreix asimètricament també les dependències laterals afegides a tramuntana que cobreixen una segona nau curta, només de dos trams sense comunicació, i una escala estreta per arribar a la cel·la del campanar, escala que queda accessible des d'un portal rectangular obert en el mur frontal. Un cor sobre embigat té accés des de la segona nau. Els seus murs són de carreus regulars ben escairats i disposats en filades uniformes al frontis; amb tot, als laterals són matussers i desordenats; per l'interior els murs, a accepció de l'absis, estan arrebossats i emblanquinats.
Dimensions: 14'19 x 4'39 x 5'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles situades a la banda de tramuntana fa 9'36 metres.
Campanar aixecat en les obres del segle XVIII. Té planta rectangular (3'90 x 2'30 m) i està coronat per una cornisa motllurada i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb dos finestrals d'arc de mig punt a llevant i dos a ponent, un al nord i un altre a migjorn; hi penja alguna campana. Els seus murs són de carreus petits, matussers i irregulars d'un cert to rogenc. L'escala que puja pel seu interior segueix el model català sobre voltes i arrapada als murs; és estreta i queda accessible des de l'exterior per una porta oberta al frontis per la banda de tramuntana.
Situació: damunt als peus de la nau, centrat en la façana orientada a ponent.
Alçada: 11'15 metres.
Esveltesa: 2,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15310
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-09-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • PORQUERES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF