Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - PORQUERES (CATALUNYA)

(Referència: 7983)


Alçada del campanar 20.7
Descripció Altitud: 180 metres.
Església romànica de finals del segle XII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular amb tres absidioles igualment semicirculars inserides en el gruix del mur; està prolongat per un tram amb dues capelles laterals rectangulars igualment inserides en el gruix del mur; l'arc triomfal amb un bordó bossellat descansa sobre impostes decorades amb relleus figuratius i unes columnes exemptes amb els capitells bellament esculpits. La volta de canó reposa sobre una imposta que també es troba en l'absis per damunt de les absidioles. Per l'exterior, els murs estan igualment carreuats com per l'interior amb peces mitjanes; l'absis té la cornisa motllurada sobre mènsules, element decoratiu que apareix també al llarg dels murs laterals.
La portalada encarada a ponent es troba en un cos que sobresurt del frontis; la formen tres amples arquivoltes dovellades en arc de mig punt sobrepassat en degradació, les dues més interiors descansen sobre impostes i columnes; un guardapols decorat amb un motiu entrellaçat també va a parar a la mateixa imposta ornada amb un motiu de palmetes; limita per sobre el cos de la portalada un modest ràfec sobre senzilles mènsules; damunt mateix del ràfec el mur hi té un òcul atrompetat per damunt del qual es transforma en un campanar d'espadanya.
Dimensions: 26'00 x 7'20 x 9'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals del presbiteri fa nou metres.
Campanar d'espadanya del segle XVIII format per un mur de carreus irregulars; té un gruix de 2'90 metres en la seva part baixa i de 1'30 en la superior en la qual s'obre un ull d'arc apuntat del que hi penja una campaneta; l'amplada de la seva base fa 4'70 metres. Fou aixecat davant mateix de l'antic, més baix, de manera que se sumen i es reforcen; recentment s'hi han aixecat dos contraforts per la part posterior, un a cada costat, propers a les cantoneres; està coronat per una cornisa, dos pinacles als seus extrems i una creu sobre una petita teulada angular.
Situació: a ponent, com a prolongació del frontis.
Alçada: 20'70 metres.
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 174-MH
Identificador: RI-51-0000570
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-01-2011)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • PORQUERES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF