Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí d'Ollers - VILADEMULS (CATALUNYA)

(Referència: 7979)

Alçada del campanar 22.5
Descripció Altitud: 160 metres.
Església romànica del segle XI molt modificada als segles XVII i XVIII per fer-ne una fortificació. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre un arc toral i capçada per un absis semicircular romànic sobrealçat i modificat; el mur dels peus avui queda ocult pel campanar i la rectoria. Els seus murs presenten un arrebossat que en els punts on aquest s'ha perdut mostren paraments de carreuons. El portal actual es troba a la façana lateral del migdia; és rectangular amb un marc carreuat de pedra blanca; té gravada la data 20-8-1754. Una composició en majòlica de forma rectangular està encastada sobre mateix de la llinda: representa sant Martí. Una cornisa motllurada recorre tota la façana lateral sud.
Dimensions: 19'00 x 5'00 x 6'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons dels poc fondos altars laterals fa 6'70 metres.
Fou rector d'aquesta parròquia mossèn Baldiri Reixac com recorda una làpida encastada a la façana de la rectoria adjunta a l'església.
Campanar amb base romànica del segle XII, refet i enlairat als segles XIV, XVII i XVIII. Té un alt cos de base quadrada (4'20 x 4'20 m) coronat per una cornisa amb pinacles de bola als angles i al centre de cada costat i per una agulla piramidal d'obra. Els seus murs són de carreus petits i matussers fins a mig cos i ben escairats en la seva part mitjana i alta amb barreja, en aquesta, de maçoneria mig picada, tot en pedra marronosa. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; hi penja alguna campana; té dues motllures situades a sota i a sobre dels finestrals. Les seves parets estan totalment nues de decoració llevat d'alguna petita finestra rectangular a la part alta del mur sud.
Situació: adossat al mur occidental del temple, als seus peus, en l'angle del sud-oest, sobresortint una mica del mur lateral de migdia.
Alçada: 22'50 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15384
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • VILADEMULS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-04-2020
  Convertir a PDF