Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cebrià - ESPONELLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7973)

Alçada del campanar 25.23
Descripció Altitud: 142 metres.
Església romànica del segle XIII que en ser modificada als segles XV i XVI, quan va ser sobrealçada, li donen l'aspecte del gòtic tardà i del barroc. Consta d'una nau coberta amb una volta lleugerament apuntada i capçada per un absis romànic semicircular una mica deformat en fer-hi ampliacions i en sobrealçar-lo; un fals transsepte el formen les capelles fondes construïdes als laterals. El frontis té un portal rectangular (a la llinda hi figura la data del 1849) al fons de tres arquivoltes en degradació i en arc de mig punt sobre impostes que deixen el timpà nu i amb un guardapols del gòtic flamejant; té una finestra de punt rodó al damunt, dues més de cegues (segurament un antiga espadanya avui cegada), una motllura horitzontal o senzilla cornisa i el campanar. Els seus murs són de carreus en pedra groguenca de travertí d'Espolla, ben escairats i disposats en filades regulars.
Dimensions: 21'50 x 5'90 x 10'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa quinze metres.
Campanar renaixentista del segle XVI. Té planta quadrada (6'00 x 6'00 m) i està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb balustrada al damunt del qual s'hi ha erigit una agulla cònica escapçada amb vuit nervadures exteriors. Els seus murs són de carreus ben escairats irregulars. La cel·la queda oberta amb una finestra en arc de mig punt a cada costat; hi penja alguna campana; té una motllura a l'arrencada dels arcs de les finestres. L'esfera d'un rellotge es troba sota el terrat a l'esquerra de la cara frontal.
Situació: sobre els peus de l'església, com una prolongació del frontis però lleugerament escorat cap a la dreta respecte del seu eix central.
Alçada: 25'23 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15173
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2016


 • ESPONELLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF