Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia - CRESPIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7972)


Alçada del campanar 20.5
Descripció Altitud: 140 metres.
Església romànica iniciada el 1163 i acabada a principis del XIII. Consta d'una nau, ampliada i fortificada als segles XVI i XVII quan es va convertir en un edifici de tres naus en fer les capelles laterals intercomunicades. Al frontis, a ponent, hi ha un portal rectangular englobat en una portalada atrompetada amb tres arquivoltes dovellades en arc de mig punt sobre impostes i amb guardapols. Una finestra de punt rodó i atrompetada amb dues arcades està situada sobre la portalada i coronada per una minsa cornisa angular avui englobada en una prolongació del mur acabat horitzontalment sense cornisa; té una gàrgola grossa i esculpida a l'angle superior esquerre. La capçalera té un absis semicircular romànic, fortificat amb posterioritat i convertit en una mena de torre de defensa; tant pel seu interior com per fora s'hi troba un fris consistent en una motllura amb una franja de dents de serra damunt permòdols. Els murs presenten paraments de grans carreus ben escairats de pedra groguenca.
Dimensions: 22'00 x 6'00 x 9'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 14'50 metres.
Guarda una imatge barroca del 1631 d'argent repussat de la Mare de Déu del Roser que mesura 1'04 x 0'44 x 0'19 metres.
Campanar d'un moment posterior al romànic. Té planta rectangular (7'20 x 6'75 m); està aixecat sobre els robustos murs que envolten la nau lateral esquerra. Els seus paraments són de pedra escairada en la part baixa; en l'alta són de carreus irregulars i, sota teulada, de paredat; la pedra és groguenca; les cantoneres tenen carreus de pedra clara; esta coronat per una cornisa i una teulada a dues vessants. La cel·la queda oberta amb un doble nivell de finestres d'arc de mig punt a cadascun dels quatre costats, més amples i altes les del pis inferior; hi pengen algunes campanetes. Una escala d'obra de cargol que va al cor, entrant a la dreta del temple, segueix fins a les campanes.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple, en l'angle nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 20'50 metres.
Esveltesa: 2,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15156
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2016


 • CRESPIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF