Inventari de Campanes

Ermita Mare de Déu de Gràcia - CINCTORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 797)


Data de construcció 1868-1875
Descripció Santuari de finals del XIX que sustitueix a una ermita antiga enderrocada en 1868. El campanar està situat a un lateral del temple i és de planta quadrada. En la seua construcció combina un primer cos de maçoneria amb carreus als angles i la rajola des del nivell de la cornisa. Aquest primer cos és llis i sobre ell s'eleva un segon amb un òcul tapat a cada cara. El tercer nivell és el de las campanes i hi ha una finestra amb arc de mig punt a cada lateral. El remat és també de rajola i té certes similituts amb les formes bulboses, així com pinacles als angles. La torre disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo. L'estat de la campana és igualment bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta nova d'Electrorecamp. Té batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa l'any 1942 i dedicada a la Mare de Déu de Gràcia. És de la foneria Hermanos Roses de Silla (València).
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment.
Intervencions La campana va ser restaurada per ELECTRO-RECAMP en la primavera de 2001. La truja de fusta anterior es va canviar per una nova de perfil tradicional valencià i la campana es va netejar per dins i per fora.
Autors
 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (25-02-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i la torre] (13-06-2021)
 • 9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-07-2021

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sta. Maria de Gràcia (desapareguda)PALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)18554553

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesMaria de Gràcia (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19425072

 • CINCTORRES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2021
  Convertir a PDF