Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de Centenys - ESPONELLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7969)

Alçada del campanar 16.4
Descripció Altitud: 250 metres.
Església del segle XIII modificada i ampliada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada com a resultat d'haver-se sobrealçat la primitiva; està capçada per un absis semicircular romànic amb cornisa motllurada i carreus mitjans ben escairats, sobrealçat com la resta de l'edifici; un petit ràfec a tot el llarg dels murs laterals indiquen el primitiu nivell que aconseguia el mur romànic que mostra, com l'absis, paraments de carreus mitjans ben escairats; el mur sobrealçat, en canvi, té paraments, segurament de maçoneria, arrebossats i emblanquinats.
Dimensions: 15'00 x 4'10 x 8'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals obertes al cantó de tramuntana fa 10'20 metres.
Campanar modern de planta quadrada (3'50 x 3'50 m) refet a partir d'una antiga espadanya. Els seus murs de carreus mitjans i irregulars a la part baixa són de paredat a la part alta. Està coronat per una cornisa destacada, un terrat amb barana de merlets i, al damunt, una agulla piramidal d'obra amb una creu de quatre braços de pedra al cim (inclosa en l'alçada). De fet aquest campanar està aixecat damunt la part esquerra de la nau i el que en sobresurt constitueix la cel·la que mostra una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen campanetes; té una motllura a l'arrencada dels arcs.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 16'40 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15192
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2016


 • ESPONELLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF