Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista de Borgonyà - CORNELLÀ DEL TERRI (CATALUNYA)

(Referència: 7967)

Alçada del campanar 12.1
Descripció Altitud: 130 metres.
Església romànica aixecada el 1142 i reformada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntat capçada per un absis semicircular amb decoració llombarda d'arcs cecs i lesenes damunt un sòcol per salvar el desnivell del terreny i acompanyada per una capella lateral barroca a la banda de tramuntana. Els seus murs són de carreus irregulars menys al frontis refet al segle XVII amb carreus petits ben escairats, en part aprofitats de l'anterior construcció, i en l'absis que està format per carreus ben escairats i disposats en filades uniformes; en ells hi ha una finestra al centre en arc de mig punt i amb bordó damunt petites impostes. El frontis situat a ponent té el portal rectangular amb marc de pedra blanca amb data inscrita del 1623 i una finestreta a mitja alçada; la cornisa senyala una teulada de doble vessant tot i que es veu fraccionada degut a haver-hi el campanar que n'ocupa una bona part.
Dimensions: 15'50 x 4'90 x 7'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de la capella situada al nord fa 10 metres.
Campanar de torre segurament aixecat amb força posterioritat al romànic. Només és visible la part que sobresurt de la teulada del temple. Té planta gairebé quadrada (3'90 x 3'75 m). Està coronat per una destacada cornisa motllurada i una teulada a quatre vessants amb un pinacle al cim. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt peraltat a cada costat; hi penja alguna campana; una motllura es troba a l'arrencada dels arcs de les finestres; de fet només la cel·la constitueix el campanar que sobresurt de l'edifici ja que es tracta d'una antiga espadanya avui convertida en torre en ésser tancada pels quatre costats. Els seus murs de paredat estan coberts per un arrebossat mig perdut
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 12'10 metres.
Esveltesa: 3,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15056
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2016


 • CORNELLÀ DEL TERRI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF