Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Tor - ALINS (CATALUNYA)

(Referència: 7945)


Alçada del campanar 12.96
Descripció Altitud: 1649 metres.
Església preromànica del segle X; fou refeta posteriorment entre el segle XI i el XII, ampliada i modificada cap al XVI i el XVII. Consta d'una nau ampla coberta amb un embigat de fusta amagat sota un cel ras en forma de volta; té la capçalera recta. La façana principal a ponent té un portal en arc de mig punt aparentant un dovellat amb grans peces i amb guardapols damunt senzilles mènsules; té una finestra d'arc de mig punt a la part alta sota d'una minsa cornisa angular. Els seus murs de paredat de llosa tenen un arrebossat blanquinós que avui (2005) es troba mig perdut. Una teulada a dos vessants amb lloses de pissarra negra cobreix tota l'amplada del temple.
Dimensions: 11'00 x 6'75 x 7'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de la capella situada al nord fa nou metres.
Campanar del segle X de planta rectangular (2'90 x 3'40 m) amb la base preromànica lleugerament atalussada; des de mitja alçada segurament és romànic amb dos nivells de finestres, geminades i tapades les de l'inferior i convertides en obertures rectangulars amb un arc molt rebaixat les del superior; hi penja alguna campana; al mur de llevant hi ha algunes espitlleres a diversos nivells. Està coronat per una cornisa i una agulla piramidal amb inflexió a la base i amb unes llucanes obertes a mig pendent a llevant i a migdia. Els seus murs de paredat de llosa es veuen mig arrebossats i emblanquinats.
Situació: adossat a la capçalera encarada a llevant en el seu angle nord-est.
Alçada: 12'96 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-21017
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-06-2005)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-01-2016


 • ALINS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-08-2020
  Convertir a PDF