Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de Surp - RIALP (CATALUNYA)

(Referència: 7939)


Alçada del campanar 15.82
Descripció Altitud: 1040 metres.
Església romànica dels segles XI-XII i modificada en èpoques posteriors; només se'n conserva del romànic l'absis llombard amb les arcuacions cegues i lesenes i el mur de carreus escairats matusserament i disposats en filades més o menys regulars; són de maçoneria de lloses els panys d'obra moderna. Consta d'una nau del temps del romànic avui coberta per una estructura de fusta de perfil poligonal. Modernament s'hi han obert capelles als laterals, tres a la banda de migjorn i una a tramuntana.
Té el portal en arc rebaixat d'època moderna obert al frontis encarat a ponent; està protegit per una ampla teulada d'un vessant que fa de porxo; hi un òcul a mitja alçada i una minsa cornisa d'un sol vessant, l'altre queda ocupat pel campanar; la teulada de dos vessants que cobreix el temple és de lloses de pissarra.
Dimensions: 15'00 x 5'00 x 6'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa deu metres.
Campanar romànic. Té planta quadrada (3'80 x 3'80 m) i està bastit amb murs de petits carreus de pedra vermellosa picats de manera matussera i disposats en filades regulars; des de mig cos en amunt els caires estan ressaltats a manera de lesenes cantoneres, força amples, i la pedra té un to més clar que en el cos baix. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. En un nivell inferior s'hi veuen obertures geminades, gairebé paredades avui (2005), amb un fris d'arcs cecs que les limiten per dalt; en alguna cara són poc visibles. Està coronat per una obra moderna a base d'una minsa cornisa i una teulada de quatre vessants recoberta de lloses de pissarra negra. S'accedeix al seu interior per una porta oberta als peus del temple, entrant a l'esquerra.
Situació: adossat al mur frontal de ponent, mig incorporat a la nau, fent angle al nord-oest.
Alçada: 15'82 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-21760
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-01-2016


 • RIALP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF