Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - SORT (CATALUNYA)

(Referència: 7938)

Alçada del campanar 37.1
Descripció Altitud: 692 metres.
Església aixecada el 1630, refeta el 1945. Consta d'una nau coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i amb una àmplia cornisa classicitzant a la seva base; està capçada per un absis semicircular i té un gran atri separat de la nau per una gran vidriera. El cor amb balustrada de fusta descansa en un arc rebaixat damunt de l'atri. A banda i banda de la nau hi ha capelles amb altars. El frontis està obert amb un portal d'arc de mig punt i, a mitja alçada, una doble finestra en arc de punt rodó en cadascuna; un òcul es troba sota una minsa cornisa angular. Els seus murs són de pedra marronosa a base de lloses picades a manera de carreus petits i ben alineats; altres de mitjans de pedra blanquinosa es veuen a cantoneres; una àmplia escalinata d'accés lateral amb una balustrada molt digna donen accés al temple situat a un nivell força més alt respecte de la zona urbana.
Dimensions exteriors: frontis, 20 metres d'amplada i 15'40 d'alçada màxima.
Dimensions interiors: 24'50 x 9'19 x 13'35 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda un retaule neoclàssic refet el 1945 i una imatge romànica de la Mare de Déu del Remei que és reproducció de l'original guardada al Museu Diocesà d'Urgell.
Campanar d'un estil neoclàssic auster del segle XVIII típic de la terra pallaresa; després d'ésser enderrocat l'any 1936 fou reconstruït entre el 1940 i el 1944. Té un primer cos de planta rectangular (4'90 x 6'00 m); un segon cos alt de caires aixamfranats està dividit en tres zones per motllures simples; a la superior s'hi ubica la cel·la amb finestres d'arc de mig punt, dues als costats nord i sud i una a cadascun dels altres dos; hi pengen campanes. Un rellotge d'esfera es troba al capdamunt del primer cos quadrat. Està coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal vuitavada amb inflexió a la base recoberta de lloses de pissarra; hi té llucanes a mitja alçada, una a cadascun dels seus quatre costats amples. Els seus murs són de pedra vista amb tècnica de paredat amb algun carreu petit a cantoneres; hi ha algun pany de maçoneria i els carreus de les cantoneres del segon cos tenen la coloració blanquinosa; a la resta la pedra és marronosa, més fosca en el primer cos que en el segon.
L'escala que puja fins a la cel·la comença a la dreta del presbiteri; és del tipus català sobre voltes, arrapada a la paret i sense ull central; arriba fins a les tribunes que estan damunt les capelles del lateral dret; en aquest punt hi ha una nova escala que porta al damunt de la volta; per sobre s'arriba fins a una porta que dóna a l'interior del campanar on una nova escala que segueix el model català dóna accés a la cel·la; des d'ella, per una escala de fusta i de mà, es pot passar a través d'una trapa a l'interior de l'agulla que cobreix el cloquer.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 37'10 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-21030
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-10-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-07-2010)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-01-2016


 • SORT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF