Inventari de Campanes

Església de Sant Joan d'Isil o de Gil - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 7928)


Alçada del campanar 11.15
Descripció Altitud: 1100 metres.
Església romànica dels segles XI (finals) i XII segons l'estil llombard; ha sofert algunes modificacions en temps posteriors. Consta de tres naus dividides en quatre trams per arcs torals de mig punt. Avui està coberta per una volta de canó el tram proper a l'absis i per una estructura d'embigat en els altres. Està capçada per tres absis, el central més gran, amb decoració d'arcs cecs i lesenes. Com que es tracta d'una construcció feta tan arran del riu Noguera Pallaresa que fins i tot la capçalera es troba dins de la seva llera, els absis han estat aixecats damunt un alt sòcol; per damunt de la teulada dels absis hi ha sengles òculs, cegats avui dia els situats en els laterals. Els murs han estat aixecats principalment a base de carreus petits picats i escairats força acuradament en la seva part baixa i més matusserament en l'alta; també hi ha panys, al mur nord sobretot, a base de còdols i lloses.
Té una entrada atrompetada al mur de migjorn a base de tres arcuacions bossellades i un guardapols en arc de mig punt que descansen en sengles impostes damunt tres columnetes per banda; el portal, igualment en arc de mig punt està ben dovellat i carreuat en pedra blanquinosa com tot aquest conjunt; algun element decoratiu es troba en l'arquivolta del mig a base d'estrelles en baix relleu alternades amb semicilindres d'alt relleu. La façana també està decorada amb un fris d'arcs cecs llombards decorats amb un escacat sota cornisa només interromput al centre per dues lloses adossades amb un baix relleu en cadascuna amb una parella humana realitzada de manera molt esquemàtica.
Per l'interior el temple, a base de carreus ben escairats de pedra grisenca, té els arcs torals i formers que descansen en pilars quadrats amb semi-columnes adossades a banda i banda i amb pilastres en els murs perimetrals. Al mur de migdia hi ha dues finestres gòtiques geminades del segle XIV obertes en els dos trams més propers a la capçalera.
Dimensions: 19'00 x 4'80 x 9'00 metres (8 sota volta) respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada comptant-hi les tres naus fa 12 metres.
Campanar d'espadanya d'un ull de construcció moderna; la seva base fa una amplada de 1'36 metres; té una estructura a base carreus ben escairats i està cobert per una teuladeta de dos vessants que sobresurt formant una modesta cornisa.
Situació: damunt mateix del mur dels peus, a ponent, descansant a banda i banda del carener.
Alçada: 11'15 metres.
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 5-MH
Identificador: RI-51-0001232
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-06-2016)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-06-2016


 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF