Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors - RIALP (CATALUNYA)

(Referència: 7925)


Alçada del campanar 24.95
Descripció Altitud: 725 metres.
Església aixecada el 1697. Consta d'una nau barroca capçada per un absis semicircular romànic que pertanyia a un edifici anterior. El frontis té un portal tardo-renaixentista en arc de mig punt a base de dovelles i carreus ben escairats i unes pilastres adossades als muntants; té un entaulament senzill i un frontó truncat amb el timpà nu, un ull de bou atrompetat a mitja alçada i una finestreta de punt rodó sota la cornisa angular; tant el portal com l'ull de bou estan lleugerament escorats cap a l'esquerra de l'eix del frontis. Al mur d'aquesta façana arrebossada i pintada en un blanc grisenc i amb simulacions de carreus rectangulars i poligonals hi ha anotada la data del 1927.
Guarda una talla policromada del segle XIII, o potser més tardana, de la Mare de Déu de Valldeflors amb el Nen a la falda; i unes altres de Sant Cosme i Sant Damià; té un quadre degudament restaurat sobre les Ànimes. Conserva una pica baptismal de pedra, semiesfèrica passada, sense estar decorada, segurament d'orígens altmedievals.
Campanar merament funcional d'aspecte rústic amb una aparença, pel que fa al primer alt cos, d'una antiga torre de defensa potser anterior a l'edifici del temple; queda coronat per un segon cos o cel·la de l'època del barroc. Té planta rectangular (5'20 x 6'30 m) i un segon cos octagonal coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal de pissarra amb inflexió a la base. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen quatre campanes i s'hi guarda una matraca. Te una motllura al capdamunt del primer cos i una més al dessota de les finestres. Els seus murs són de pedra vista de lloses; té algun contrafort a la seva base i algunes finestres obertes en diversos pisos a la cara frontal.
Situació: adossat el mur de ponent fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 24'95 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25564
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2005)
 • Matraca
  S'hi guarda una matraca
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-12-2017


 • RIALP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF