Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol de Peramea, abans Sant Joan - BAIX PALLARS (CATALUNYA)

(Referència: 7922)


Alçada del campanar 14.28
Descripció Altitud: 916 metres.
Església aixecada a finals del segle XIII en estil gòtic senzill, refeta al barroc i a principis del segle XX. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó un pèl apuntada sobre tres arcs torals prims com nervis; té la capçalera recta. El frontis, amb un parament de paredat cobert per un arrebossat en mal estat, té un portal de pedra grisa en arc de mig punt amb motllura bossellada a l'arrencada de l'arc i breu ràfec al damunt; a la part alta hi apareix un òcul atrompetat sota la cornisa angular. Els murs laterals tenen paraments de pedra vista amb tècnica de maçoneria amb peces de color gris fosc.
Dimensions: 19'75 x 6'15 x 7'68 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa onze metres.
Guarda una imatge romànica de talla policromada del segle XIII de la Mare de Déu del Remei; està asseguda amb el Nen sobre el genoll esquerre i porta corona barroca igual com el Nen; fa 64 centímetres d'alçada. També conserva una pica baptismal gòtica amb decoració en relleu, i una urna de fusta amb dues calaveres petites i una de gran: la mare i dues criatures, que la gent del poble considera com alguns dels Sants Innocents i els anomena “els Martisants”; el comte de Pallars, senyor del castell de Peramea, diu la tradició, ho va portar després de tornar de Terra Santa en l'expedició de les Croades.
L'església parroquial, al costat del castell, dedicada a Sant Cristòfol, té com a advocació secundària els Sants Innocents. Fou ampliada a l'època del barroc i renovada a la primeria del segle XX. S'hi venera una imatge romànica de la Mare de Déu i conserva una pica baptismal amb motius populars i arquets d'un gòtic rústic. Al presbiteri hi ha enterrat el qui fou darrer abat del monestir de Gerri, Antoni de Gudel i de Piniés (1826-35).
Campanar gòtic de planta octagonal amb costats de 1'70 metres (perímetre: 13'60 m i diàmetre 4,45). La cel·la, o estança on es troben les campanes, queda oberta amb finestres d'arc de mig punt lleugerament rebaixat, una a cada cara alterna. Està coronat per un terrat a la base del qual hi figura una senzilla motllura i unes rústiques gàrgoles, una a cada angle. Els seus murs presenten paraments de paredat (petites peces sense picar) i algunes de picades matusserament a manera de carreus petits d'un material un pèl rogenc i rústics carreus irregulars de pedra una mica més clara a les cantoneres. Unes senzilles motllures es troben sobre i sota de les finestres. Té una lleu inclinació que està degudament controlada. Una estreta escala de cargol que gira al voltant d'un ull circular protegit per un envà cilíndric porta fins a la cel·la.
Situació: adossat al mur lateral dret de migdia fent angle amb el frontis encarat a ponent.
Alçada: 14'28 metres.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25406
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-07-2010)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-06-2016


 • BAIX PALLARS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF