Inventari de Campanes

Antic monestir de Santa Maria de Gerri - BAIX PALLARS (CATALUNYA)

(Referència: 7900)


Alçada del campanar 28.54
Descripció Altitud: 585 metres.
Església de l'antic monestir consagrada el 25-09-1149; és una obra essencialment del segle XII. Consta de tres naus de tres trams, sense transsepte i capçada per tres absis semicirculars orientats a llevant. Per l'interior, l'absis central allargat per un tram més baix que la nau, està decorat amb set arcades de mig punt adossades al mur que descansen en semi-columnetes de capitells bellament esculpits. La nau principal està coberta per una volta de canó sobre imposta i les laterals per voltes de quart de canó; descansen en arcs torals de mig punt que se sostenen en pilars cruciformes amb semi-columnes amb bells capitells adossades per la cara interior; sostenen arcs formers de mig punt. Dels tres absis, els laterals no mostren decoració exterior; el central en canvi hi té un fris de dents de serra sota cornisa i, al davall, arcuacions cegues sobre mènsules separades per mitges columnetes.
El frontis encarat a ponent té la portalada atrompetada per quatre arquivoltes de punt rodó i un guardapols llis; els arcs descansen en una imposta decorada amb motius d'escacat i sobre antes i dues columnetes intercalades entre elles, una per banda. Està precedit per un atri porticat que ocupa tota l'amplada de la façana i que se sosté sobre robustos pilars reforçats per contraforts exteriors i per columnes per l'interior; està dividit en tres trams coberts per voltes d'aresta damunt d'arcs torals dobles de separació dels trams; està obert a l'exterior per cinc dobles arcades damunt senzilles impostes, tres a la banda frontal, la central força més ampla i alta, i per dues de laterals. Per sobre d'aquest atri apareix el mur frontal; hi té un gran finestral que il·lumina la nau central; està format per dues arquivoltes de mig punt decorades amb botons i un bordó lis; en la seva base hi ha un ample fris de dents de serra. Més amunt, amb una separació d'una fina motllura, es transforma en un alt campanar de cadireta. Tots els seus murs presenten paraments de carreus mitjans de pedra blanquinosa, alguns marronosos, ben escairats i alineats; a la part alta no són massa regulars.
Guarda una imatge neoromànica de Nostra Senyora a l'altar major i un conjunt de trenta capitells amb relleus que representen elements vegetals, animals fantàstics, monstres, àngels i personatges amb lleons i serps.
Campanar d’espadanya afegit al temple romànic amb posterioritat, cap el temps del gòtic; té una base de 10'66 metres d’amplada. Les campanes es troben en els diversos ulls en arc de mig punt trilobulat, en tres nivells, dos en el primer i el segon i un al capdamunt. El coronament el forma una senzilla teuladeta de dos vessants un pèl inclinats. Els murs tenen paraments de carreus de pedra blanquinosa de mida més aviat petita, irregulars, ben picats i escairats disposats en filades.
Situació: aixecat damunt el mur del frontis orientat a ponent.
Alçada: 28'54 metres.
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 1935-MH-ZA
Identificador: RI-51-0009083
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-06-2010)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-01-2016


 • BAIX PALLARS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF