Inventari de Campanes

Parròquia de la Purificació de Maria d'Enviny - SORT (CATALUNYA)

(Referència: 7893)

Alçada del campanar 18.07
Descripció Altitud: 1154 metres.
Església del segle XVIII; conserva vestigis romànics del segle XI com l'absis semicircular i algun pany de l'angle nord-oest. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes d'aresta damunt dos arcs torals de mig punt; la capçalera la forma l'absis semicircular. El mur del frontis en pedra vista és de carreus matussers de pedra grisenca; té el portal dovellat matusserament en arc de mig punt, un òcul atrompetat a mitja alçada i una cornisa angular; els murs laterals són de paredat de llosa.
Dimensions: 14'70 x 4'23 x 6'95 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 10'16 metres.
Guarda la reproducció de l'antic retaule de la parròquia del segle XV dedicat a Santa Maria de la Purificació avui dividit en dos que es conserven en museus dels Estats Units (Hispanic Society de Nova Iork i Philadelphia Museum of Art) de Pere Espallargues (1490-1527); la reproducció és fidel en haver estat feta amb la tècnica del papergel. I una imatge gòtica (1360-1370) de Maria amb l'Infant.
Campanar aixecat en temps de les reformes del segle XVIII. Té planta gairebé quadrada (2'50 x 2'70 m) i un segon alt cos de caires aixamfranats capçat per una cornisa motllurada i una agulla octagonal de lloses de pissarra amb inflexió a la base. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc rebaixat, una a cada cara; hi pengen campanes. Unes motllures destacades separen el cloquer en quatre cossos; una sota finestres, i altres al primer cos. Els seus paraments són de paredat de lloses amb molt de cimentació visible entre les pedres. Per l'interior del campanar hi puja una escala de cargol d'obra fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 18'07 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25633
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-05-2005)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-01-2016


 • SORT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF