Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Caregue - RIALP (CATALUNYA)

(Referència: 7887)


Alçada del campanar 19.85
Descripció Altitud: 1154 metres.
Església neoclàssica aixecada el 1785. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de llunetes i flanquejada per dues capelles laterals per banda; la capçalera és recta. El cor amb balustrada de fusta descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes; està perllongat en dues tribunes a cada costat sobre les capelles laterals. Tant el cor com les voltes avui (2010) estan reforçats per una estructura metàl·lica molt sòlida a fi de mantenir el temple en bones condicions.
El frontis té un portal en arc de mig punt amb el marc simulant dovelles i carreus pintats de blau, un òcul atrompetat a mitja alçada amb el marc pintat de blau marí i una cornisa angular amb una petita finestra quadrada entre l'òcul i ella. Té pintat l'any 1947, en pintura blava, per sobre de l'òcul, segurament és l'any en què es va pintar tot el frontis. El temple, en el seu estat actual, maig 2005, presenta un aspecte digne per l'exterior i mostra que ha esta objecte de restauració recent amb els seus murs arrebossats i pintats amb un to beix clar.
Dimensions: 13'10 x 5'37 x 7'71 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de 9'30 metres està calculada des del fons de les capelles laterals.
Campanar coetani del temple d'un barroc rústic i auster típic de les terres pirinenques. Té un primer alt cos de planta rectangular (3'15 x 4'75 m); el segon és octagonal irregular amb motllures a sobre i sota finestres i en la separació dels dos cossos; està capçat per una cornisa motllurada i una agulla vuitavada de lloses de pissarra amb inflexió a la base i amb una llucana a l'est. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi penja alguna campana. Els seus murs estan arrebossats i pintats com el frontis. Per l'interior hi puja una escala d'obra sobre voltes arrapada als murs que deixa un escàs ull central.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 19'85 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25262
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-06-2010)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-01-2016


 • RIALP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF