Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Serni de Baiasca - LLAVORSÍ (CATALUNYA)

(Referència: 7858)

Alçada del campanar 17.6
Descripció Altitud: 1000 metres.
Església romànica de finals del segle XI molt modificada al segle XVII. Consta d'una nau aixecada amb influència barroca coberta amb una volta de llunetes i capçada per un absis semicircular conservat del primitiu temple romànic igualment com alguns frescos coetanis que el cobreixen descoberts recentment i ja restaurats. L'absis presenta dos nivells separats per una senzilla motllura; el baix inclou una mena de cripta; tots dos estan decorats per fora amb arcuacions cegues i lesenes i els paraments tenen carreus irregulars i molt matussers de pedra grisenca fosca. Els murs laterals tenen paraments de maçoneria de llosa disposats en filades força horitzontals; algun contrafort reforça el mur de migdia.
El portal obert en el mur de migdia té un arc de mig punt format per dovelles en posició de fulls de llibre. La teulada de doble vessant acaba en una destacada cornisa; està situada en un nivell força més alt que l'absis, senyal que en el moment de les reformes la nau es deuria sobrealçar. Inicialment el temple tenia dos absis bessons a l'est dels quals ara només en resta un, el del migdia, i part del que es trobava al cantó de tramuntana.
Dimensions: 18'50 x 7'30 metres respectivament de llargada i amplada; la fondària de l'absis, o sigui la seva profunditat, inclosa en la llargada indicada, és d'un metre vint.
L'església està situada al cim del poble, i s'hi arriba per un caminet ple de vegetació i rocs, completament descurat, no trepitjat de fa temps (maig 2005), després d'haver de transitar per carrerons ben empedrats, estrets, i escales de comunicació d'una estructura de població laberíntica i encimbellada. És lamentable que el municipi no tingui cura de l'accés a un edifici tan interessant.
Guarda pintures murals romàniques de cap el 1110-1120 atribuïdes al mestre de Pedret o a algun dels seus deixebles; també conserva tres retaules barrocs de caire popular.
Campanar merament funcional del segle XVIII. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (3'65 x 3'40 m) i un de segon amb els caires aixamfranats. Està capçat per una cornisa i una teulada piramidal vuitavada amb inflexió a la base; queda recoberta de lloses de pissarra grisenca toscament tallades. La cel·la queda oberta sota mateix de la cornisa amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els murs del cloquer són de maçoneria de llosa prima i amb el morter de calç que les relliga força visible.
Situació: adossat al mur dels peus del temple, a ponent, fent angle al sud-oest amb el mur lateral del migdia.
Alçada: 17'60 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25553
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-05-2005)
  • 3 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 16-01-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLAVORSÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 64 Visitants: 64 Usuaris: 0