Inventari de Campanes

Santuari de la Mare de Déu d'Arboló - SORIGUERA (CATALUNYA)

(Referència: 7852)


Alçada del campanar 11.56
Descripció Altitud: 650 metres.
Santuari romànic iniciat cap el 1150 i acabat a principis del segle XIII, aixecat amb carreus mitjans de pedra grisenca barrejats amb alguns altres de color rogenc, tots ben escairats i alineats en filades regulars. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular amb decoració d'arquets cecs sota cornisa que descansen en mènsules. El frontis té un portal atrompetat format per tres arquivoltes de mig punt; una motllura horitzontal a mitja alçada deixa a la part superior una finestra esqueixada, gairebé una espitllera, flanquejada per dos petits òculs; està coronat per una discreta cornisa de dos vessants constituïda per la part que sobresurt de la teulada coberta per lloses de pissarra negra matusseres; el seu carener s'ha cobert d'un llosat que permet arribar al campanar amb una certa facilitat.
Campanar d’espadanya poc posterior al temple romànic, fondo, amb una amplada a la base de 2'50 metres; té un gran arc rebaixat que cobreix el seu únic ull; hi pengen dues campanetes. Està coronat per una teulada de lloses de pissarra negra de dos vessants amb poc pendent. Els murs que tanquen l’espadanya presenten característiques similars al temple, amb carreus de pedra grisenca, ben escairats i de mida mitjana; està prolongat lateralment de manera que presenta un aspecte de petit edicle. L'estructura d'aquest campanar similar a un petit edicle és degut al fet que havia fet funcions de comunidor.
Situació: aixecat damunt mateix del mur frontal encarat a ponent, formant eix amb el portal; es troba sobre el carener de la teulada, interrompent-la en el punt davanter.
Alçada: 11'56 metres.
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25581
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-06-2010)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-01-2016


 • SORIGUERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF