Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - TALARN (CATALUNYA)

(Referència: 7838)
Alçada del campanar 26.44
Descripció Altitud: 572 metres.
Església d'origen romànic però reconstruïda entre el 1617 i el 1674 en gòtic tardà. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb voltes de creueria estrellada damunt quatre arcs torals de mig punt; està capçada per un absis poligonal de cinc costats; el primer tram tocant al presbiteri és més ample i podria considerar-se com un fals transsepte que no sobresurt; els arcs torals descansen en sengles pilastres adossades als murs que separen les capelles. El cor es troba sobre un arc carpanell i una volta de creueria estrellada. La façana principal de tradició barroca però molt austera té un portal en arc de mig punt flanquejat per dues pilastres toscanes d'escàs relleu a cada banda, una rosassa a mitja alçada i un rellotge d'esfera al dessota d'una cornisa angular sobre permòdols; està encarada a ponent. Tot el seu mur de pedra vista presenta un parament de carreus mitjans de pedra marronosa, ben escairats i disposats en filades; amb tot, hi ha panys en els que la pedra és lleugerament més fosca i altres en què els carreus no semblen ben encaixats; segurament és la prova que el temple ha sofert diverses remodelacions.
Dimensions: 27'00 x 10'06 x 14'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles és de 16'54 metres.
Guarda un orgue del 1746 en molt bon estat construït per Josep Boscà de Seringera.
Campanar coetani del temple. Té planta quadrada (8'25 x 8'25 m) i està bastit amb carreus mitjans de pedra rogenca, irregulars i mig gastats per l'erosió; té aires de fortalesa; està capçat per una minsa cornisa i un terrat amb una barana de passamà sinuós amb aspecte d'obra recent. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat; hi pengen quatre campanes; en conserva una de les anomenades matraca penjada sota el sostre de la cel·la. Altres pisos tenen finestres que avui (2010) estan tapiades.
Per pujar fins a dalt cal fer-ho per una escala de cargol amb graons d'obra que es troba a una torre semicilíndrica amb un parament de maçoneria matussera adjacent al campanar; a mig aire s'entra dins del campanar i per una altra escala també de cargol d'obra s'accedeix a la cel·la. Des d'allí al terrat s'hi va per una sòlida escala de ferro amb graons de fusta
Situació: adossat a la façana lateral de migdia, prop de l'absis encarat a llevant.
Alçada: 26'44 metres.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25136
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-06-2010)
 • Matraca
  Matraca penjada sota el sostre de la cel·la.

   

  8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)4553
  Cel·la de campanesCampana (2)5072
  Cel·la de campanesCampana (3)80296

 • TALARN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF