Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de la Ribera - LA POBLA DE SEGUR (CATALUNYA)

(Referència: 7825)


Alçada del campanar 32.44
Descripció Altitud: 525 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1768 i el 1783. Consta d'una nau de sis trams, un d'ells amb el cor i un altre que fa de transsepte; està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt prolongats per sengles pilastres de capitells compostos; una imposta motllurada recorre tota la base de la volta. Uns passadissos laterals tenen voltes d'aresta i estan separats de la nau per pilars. Una cúpula sobre petxines s'aixeca sobre el creuer; el presbiteri és semicircular i la capçalera recta. El cor amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. Els murs exteriors de pedra vista presenten paraments de maçoneria de peces marronoses amb carreus mitjans a cantoneres.
Al frontis, amb un mur de maçonaria de peces petites i mig picades de color marronós clar, s'hi obre una gran portalada classicitzant amb el portal de marc rectangular de pedra blanca flanquejat per un parell de pilastres a cada banda de carreus ben escairats de pedra rogenca adossades als muntants i que descansen sobre un sòcol de pedra grisa; queda recobert per un entaulament filetejat i un ràfec; una rosassa es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals.
Dimensions: 36'40 x 9'80 x 16'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou 4'40 metres que corresponen a l'atri separat de la nau per una tanca vidriada; l'amplada total de la nau i els passadissos fa 18'50 metres; la cúpula arriba als 21'77 i el transsepte en fa 18'48 x 9'80 x 15'92.
Arquitectes: Joan Serena i Linus Latorre.
Guarda unes pintures murals al presbiteri i als altars laterals del pintor local Enric Porta (1961); la imatge de la patrona, de 1942, és de Josep Borrell i Nicolau, de la mateixa Pobla; l'altar major segueix el projecte de l'arquitecte Francesc Folguera; té orgue.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (4'25 x 4'25 m) prosseguit per un de segon octagonal irregular. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura a l'arrencada dels arcs i al començament del cos vuitavat. Està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als costats curts i un terrat amb balustrada. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres d'un material com el del frontis. L'esfera d'un rellotge es troba al capdamunt del primer cos a la cara frontal.
Una escala d'obra arrapada a les parets, sobre voltes, amb barana de fusta rústica i amb un ull central permet accedir a la cel·la. Des del primer replà es pot passar a les tribunes laterals. Per arribar al terrat una escala metàl·lica fixada al terra de la cel·la dóna a una trapa oberta al seu sostre.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 32'44 metres.
Esveltesa: 7,6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25049
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-06-2010)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 13-01-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
  Cel·la de campanesCampana (2)
  Cel·la de campanesCampana (3)

 • LA POBLA DE SEGUR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF