Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - LLIMIANA (CATALUNYA)

(Referència: 7770)

Alçada del campanar 16.42
Descripció Altitud: 790 metres.
Església romànica del segle XI. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells amb el cor, cobertes amb voltes de canó sobre quatre arcs torals; la planta és més estreta als peus que a la capçalera de manera que té forma rombal moderada; estan separades per pilars rectangulars amb semi-columnes adossades que sostenen els arcs torals; els formers de mig punt es recolzen en els pilars; a la banda nord s'hi obren diverses capelles laterals tardanes, alguna coberta amb volta ogival. Està capçada per tres absis semicirculars decorats per l'exterior segons l'estil llombard romànic amb arcs cecs i lesenes i paraments de carreus grisencs petits, picats matusserament, ben alineats; els murs laterals també s'hi veuen arcuacions cegues i lesenes tot i que els paraments estan en gran part arrebossats. La façana de ponent, moderna, té un portal en arc rebaixat i marc de dovelles i carreus de pedra un pèl marronosa; unes grades al davant serveixen per salvar el desnivell amb el carrer; el mur queda arrebossat i emblanquinat d'aspecte no massa endreçat; té unes finestres rectangulars a mitja alçada i una de petita sota mateix de la cornisa angular. La primitiva portalada romànica oberta a migdia avui està cegada.
Dimensions: 23'90 x 5'00 x 12'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 12 metres; és la mitjana.
Guarda restes de retaules renaixentistes i barrocs.
Campanar inacabat o escapçat. Té planta gairebé quadrada (5'32 x 5'52 m); és de construcció medieval, de poc temps posterior a la de l'església fins al nivell de la teulada del temple amb paraments de carreus petits i matussers. La cel·la, més moderna, té els murs de paredat i carreus barrejats amb una finestra d'arc de mig punt als costats est i oest i dues a migdia; a tramuntana hi ha una galeria protegida per una barana metàl·lica. Està cobert per una teulada d'un sol vessant.
Situació: adossat al mur de migdia a tocar amb l'absis lateral fent angle al sud-est de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 16'42 metres.
Esveltesa: 3
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25038
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2005)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-01-2016


 • LLIMIANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF