Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Assumpta d'Isona - ISONA I CONCA DELLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7769)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 658 metres.
Església aixecada entre el 1959 i el 1963 en substitució de l'antiga gòtica destruïda en la guerra del 1936 de la que només se'n conserva algun mur. Consta d'una nau en estil neogòtic català amb volta sobre arcs diafragma apuntats en angle molt agut, presbiteri poligonal amb un cimbori vuitavat i capçalera recta. La façana principal orientada a migdia té un portal atrompetat amb quatre arquivoltes apuntades formades per petites dovelles ben escairades; descansen directament al terra del llindar; a mitja alçada una motllura horitzontal divideix la façana en dues zones; a la superior s'hi obre una gran rosassa motllurada i atrompetada amb tres marcs en degradació de petites dovelles ben escairades. Els murs d'aquesta part nova del temple tenen paraments de pedra gris fosc amb tècnica de maçoneria.
La façana lateral gòtica (segle XIII) conservada a la banda de ponent té el mur de carreus mitjans ben escairats i alineats amb una portalada de dues arquivoltes apuntades i bordó sobre impostes i un portal rectangular amb una bonica imatge de Santa Maria al timpà, a mitja alçada una rosassa atrompetada de fons calat i, per coronament, una senzilla cornisa angular.
Guarda làpides romanes incrustades als murs, altres del segle XVIII situades a l'atri i la imatge de la patrona obra de futa policromada del 1946 de l'escultor Josep Maria Bohigas i Masoliver; fa 1'70 metre d'alçada.
Arquitecte: Gabino Lagarriga Bringas.
Campanar merament funcional coetani del temple. Té planta rectangular (6'54 x 5'04 m); conserva la base del segle XIII; la major part del seu alt cos és de pedra escassament tallada en peces petites i amb carreus de poca dimensió a les cantoneres. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara amb campanes; als costats de llevant i ponent, sobre la cel·la, hi ha obertes tres finestres rectangulars amb altaveus, a les altres cares només se'n veu una; alguna altra n'hi ha a un nivell baix. La coberta és plana.
Situació: adossat al mur de llevant, proper al frontis.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24994
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-09-2006)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-01-2016


 • ISONA I CONCA DELLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF